Adeseori, gestul de a da bani copiilor cersetori ii incurajeaza pe parintii care isi trimit odraslele sa stea cu mana intinsa pe strazi. Sub sloganul ‘Ajuta-ne sa-i ajutam, Primaria sectorului 2 duce o campanie prin care doreste sa informeze bucurestenii asupra efectelor negative ale ajutorarii cersetorilor.
Cu toate acestea, e imposibil sa treci indiferent pe langa copiii care iti cer, pe un ton plangaret si uneori sfarsit de foame, ajutorul. Totusi, edilii sectorului 2 recomanda bucurestenilor sa semnaleze asemenea cazuri la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din strada Olari nr. 11-13, sau la telefonul copilului, 9852, pentru a veni in sprijinul micilor cersetori.
Daca nu „muncesc”, fac foamea
Uneori insa, copiii care cersesc pe strazi sunt in situatia de a face bani sau a muri de foame. De exemplu, in pasajul de la Universitate, Mita e deja o ‘cunostinta veche. Are patru ani, zambeste tuturor si le cere sa fie cate un ‘mic Gigi Becali. Mama ei, spune Mita, o trimite la cersit, pentru a aduce bani acasa fiindca sunt foarte saraci si n-au cu ce sa-si cumpere nici paine. Nu cheltuie nici un leu din incasari, cam 60 de lei, dar nici nu face foamea cat ‘munceste. ‘Mai mananc ce imi dau oamenii pe aici pe la Mac, spune ea cu o voce peltica.
‘Ajuta-ne si pe noi cu un leut, spun cei trei pici care isi fac veacul in fata cazinoului de la Intercontinental. Cel mai mare, Florin, are doar 12 ani, dar se comporta fata de ceilalti doi cu o responsabilitate de adult. Nu-i lasa sa fumeze, tine el banii si le da voie sa mai cheltuiasca doar pentru o merdenea sau o bucata de paine chiar daca, impreuna, depasesc zilnic ‘norma de 100 de lei.
Fug de la orfelinate
‘Ducem acasa banii ca sa ne luam de mancare. Nu mai avem tata, iar mama e bolnava, spune Florin (foto), tragand cu nesat din tigara. La scoala nu merg ca n-au timp, trebuie sa aiba grija sa puna ceva pe masa acasa. Se tem doar de Politia Comunitara. ‘Ne iau de pe strada si ne duc la casa de copii. De-acolo, trebuie sa fugim ca sa ajungem acasa, spune el.
„In Italia nu mai e de cerseala, s-a stricat”
Florin spune ca a trecut prin multe in viata. A fost si in Italia la cersit, dar s-a intors pentru ca ‘acolo nu mai e de cerseala, s-a stricat, se mai fac doar 20-30 de euro pe zi, bani prea putini ca sa te descurci. Ceilalti doi, Ianos, de 9 ani, si Vasile, de 10, fratele si respectiv varul lui Florin, au cersit doar in Romania si viseaza sa vada, cu mana intinsa dupa bani, si vestul Europei, intocmai ca si modelul lor in viata, ‘experimentatul Florin.