Conform inițiativei legislative, atât minorul agresor, cât și familia acestuia sunt obligați să participe la programele speciale de consiliere psihologică. Acestea sunt organizate de serviciile de specialitate publice sau private.
În cazul în care părinții își exprimă dezacordul privind consilierea proprie, măsura poate fi dispusă de instanţele judecătoreşti competente, cu acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal, în ce privește minorul agresor.
„Părinţii copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal au obligaţia de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”, prevede iniţiativa legislativă adoptată de către deputaţi.
Conform actului normativ, „pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa să poată impune minorului să participe, singur sau, după caz, împreună cu părinţii sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 84 din Legea nr. 272/2004, precum şi completarea art. 121 alin. (1) din Legea nr. 286/2009.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul marți, în calitate de for decizional, urmând ca legea meargă la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 27.09.2023, 10:19
Daca este obligatoriu este o chestie buna ,iar neprezentarea sa fie sanctionata penal, altfel majoritatea sigur nu se vor prezenta la aceste consilieri !.
bituca • 27.09.2023, 06:48
O masura buna cu conditia sa fie si bani disponibili. Nimeni nu lucreaza gratis.