Precedentul Kosovo si, mai nou, evolutiile din Osetia de Sud si din Abhazia – incalcari flagrante ale Actului Final de la Helsinki, ale principiilor de Drept International privind stabilitatea frontierelor – au incins din nou creierul unor radicali ultranationalisti maghiari. Consiliul National Secuiesc a relansat in weekend sloganul autonomiei teritoriale, cerand organizarea unui referendum, simultan cu alegerile parlamentare de la 30 noiembrie. Intr-o publicatie din zona (‘Haromszek) au si aparut indemnuri fatise la revolta (‘De ce nu ni se cuvine dreptul infiintarii unui stat? sau ‘Forme ale nesupunerii civice, iar alteori chiar si armele si-au spus cuvantul. In interesul libertatii, toate acestea trebuie insumate).
Deocamdata, agresivitati verbale. Multa vreme, tratate cu indiferenta, mai ales de autoritati. Dar au escaladat pana la, iata, chemari la arme. Pentru ca somnul ratiunii naste monstri. In momentul Kosovo, Romania (inclusiv presedintele Basescu) a avut o atitudine echilibrata, rationala, avertizand asupra pericolului (ignorat de mari state occidentale) unui precedent. Care s-a si manifestat apoi, pe seama granitelor georgiene. In Romania, o mana de bezmetici agita, iar si tot mai cu tupeu, spiritele. Nu se vor potoli pana cand autoritatile – Presedintie, CSAT, Guvern, Parchet General – nu se vor exprima cu fermitate. Cu severitatea cuvenita fata de batjocorirea Constitutiei, de atentarea la statutul de stat national, unitar si indivizibil. Altminteri, istoria foarte recenta a altor tari o confirma, consecintele pot fi imprevizibile si catastrofale. Consecinte la care, balacarindu-se in troaca pe teme derizorii si false, urmarindu-si doar interesul marunt de a acapara pu-terea si ignorandu-l pe cel national, politicienii romani nu se gandesc.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!