“Au fost băgate conductele și au fost acoperite cu pământ, fără să fie puse straturile de nisip, placa vibrantă, folia de atenționare etc.”, notează publicația locală Ziarul de Hunedoara unele dintre plângerile locuitorilor. Conform presei din Hunedoara, localnicii se plâng de faptul că lucrările sunt neconforme, iar acest lucru îi izolează și le distruge mașinile. 

“E vorba despre drumuri comunale, de la noi se dau doar autorizațiile de construcție, apoi intră în sarcina primăriei să monitorizeze lucrările. Nu este rolul CJ să verifice”, a declarat, pentru Libertatea, Melania Iscru, purtător de cuvânt al CJ Hunedoara.

Aceasta a explicat că ce face CJ este o simplă formalitate, pentru că la nivelul primăriilor nu există serviciu de urbanism, așadar intră în sarcina Consiliului să dea avizul, dar nu și să monitorizeze lucrările, precizează Iscru. 

Contractul este între primărie și firmă, la noi e doar o formalitate.

Melania Iscru:

“Nu este rețeaua noastră, sunt lucrările primăriei”, au declarat pentru Libertatea și reprezentanții Apa Prod SA, operatorul care furnizează apa. 

De la Consiliul Județean la Primărie

Melania Iscru spune că pentru ca CJ să intervină, primăria ar trebui să ceară medierea, în cazul unui conflict între ei și firma cu care s-a semnat contractul. Dar primarul spune că firma a câștigat licitația organizată, iar primăria monitorizează lucrările, fără să existe probleme. 

“Având în vedere vremurile pe care le trăim, cu lipsa forței de muncă și pandemia, nu sunt nici mulțumit, nici nemulțumit. Am mai avut lucrări cu ei, pe care le-au finalizat”, spune primarul Ioan Hențiu. 

Primarul Ioan Hențiu. Foto: Mesagerul Hunedorean

Despre plângerile localnicilor, primarul spune că “sunt subiective, din cauza disconfortului creat de un șantier deschis”. Acesta mai declară că situația a fost îngreunată și de perioada ploioasă cu care s-a confruntat regiunea.

Întrebat de Libertatea când vor fi finalizate lucrările, acesta a spus: “Avem în desfășurare 6 proiecte pe Fonduri Europene, n-aș putea să vă spun sigur data, undeva la mijlocul anului 2021”.

Cu toate acestea, primarul a menționat că “suntem în grafic”. 

Contract de un milion de euro, derulat prin PNDR

“E destul de greu să îți dai seama dacă firma va face lucrările promise. Nu se lucrează îngrijit, multe comune au astfel de probleme”, mai spune Melania Iscru. 

Proiectul derulat în satul Mintia, “Canalizare în localitatea Mintia, comuna Vețel”, este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Contractul de finanțare a fost semnat între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Primăria comunei Vețel, având o valoare de un milion de euro, notează presa locală. 

“Au fost ceva probleme din cauza inundațiilor, dar se refac. Se iau măsuri, dar când vine câte o viitură sunt probleme peste tot, nu putem controla”, declară pentru Libertatea Nicolae Bucănici, de la firma Gevis, cea care execută lucrările și care în prezent are 158 de contracte. 

“Țevile se acoperă cu nisip, nu sunt probleme” – Nicolae Bucănici.

Acesta mai spune că se află în grafic și că lucrările vor fi finalizate în vara anului 2021, conform contractului. 

Urmărește-ne pe Google News