Audrey și soțul ei au făcut o excursie în Spania în luna noiembrie și au fost prinși de o furtună de zăpadă în Munții Pirinei și a intrat în șoc hipotermic, a notat BBC.
Starea ei s-a înrăutățit în timp ce aștepta sosirea unui echipaj de salvare. Soțul ei a crezut că a murit. Înainte, femeia de 34 de ani a început să aibă probleme de vorbire, apoi n-a mai putut nici să se miște.
Soțul a crezut-o moartă
După care a căzut inconștientă. Când un echipaj medical a ajuns la ea, temperatura corpului ei era de doar 18 grade Celsius.
Soțul femeii a declarat televiziunii catalane TV3 că „nu am mai simțit nicio respirație a ei, nici pulsul, nici bătăi ale inimii!”.
Când a fost adusă la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, ea nu mai prezenta niciun semn vital.
Eduard Argudo, doctorul care a preluat-o, a știut că, paradoxal, frigul i-ar fi putut oferi o șansă să trăiască.
„Arăta ca și cum ar fi fost moartă. Dar știam că, în contextul în care a suferit de hipotermie severă, avea o șansă să supraviețuiască.
Dacă ar fi suferit un infarct la o temperatură normală și ar fi stat atât de mult timp, ar fi fost moartă. Hipotermia i-a ajutat corpul și creierul să nu înceapă să se degradeze”, a spus doctorul.
Într-o cursă contra-cronometru, în corpul femeii a fost introdus sânge oxigenat. Când corpul ei a ajuns iar la 30 de grade, a fost folosit un defibrilator. Erau 6 ore și jumătate de când soțul ei a chemat ambulanța.
A fost cea mai lungă perioadă în care inima cuiva a stat, iar apoi a putut fi pusă din nou în funcțiune.
A stat internată 12 zile
Audrey Schoeman a fost externată din spital după 12 zile, fără nicio problemă majoră. Are doar niște probleme minore legate de încetineala mișcărilor și o sensibilitate a mâinilor dată de hipotermie.
Au mai fost cazuri în care inima unor oameni a stat mai mult timp, dar problema cea mai mare o reprezintă faptul că se înregistrează daune la nivelul creierului, de multe ori cu efecte grave.
Temperatura normală a corpului este în jur de 37 de grade. Când scade sub 35 de grade, corpul începe să tremure, se instalează confuzia și oboseala. Sub 32 de grade, există riscul ca inima să se oprească și omul să moară.
În cazul lui Audrey, frigul extrem îndurat a fost o binecuvântare, pentru că i-a încetinit bătăile inimii, presiunea sângelui și respirația la niveluri foarte scăzute și i-au protejat creierul de probleme.
„Am fost îngrijorați că va avea urmări neurologice. N-au fost cazuri de oameni cărora să le fi stat atât de mult inima și să fie readuși la viață.
Nu-și amintește nimic
Audrey Schoeman nu-și mai aduce nimic din perioada în care a fost „pe lumea cealaltă”
„Nu știam cu adevărat ce se întâmplă în prima mea zi sau două după ce m-am trezit în terapie intensivă”, a spus ea.
Dar, de atunci, am încercat să citesc mai mult, învățând cât mai multe despre hipotermie și mi-am dat seama că este cu adevărat incredibil că am supraviețuit”, a declarat femeia.