Lumea științifică este familiarizată cu termenul de partenogeneză sau „nașterea virgină”, fenomenul fiind descoperit relativ recent în cazul unor specii de animale. Partenogeneza (din greacă), este o metodă de reproducere prin care zigoții nefertili încep să se dividă pentru a forma embrioane, ca și cum ar fi fost fecundați. Cu alte cuvinte, este o formă de dezvoltare dintr-un ovul care nu a luat contact cu celula reproducătoare masculină. Așa se înmulțesc ciupercile, majoritatea plantelor, sau albinele, șopârlele, coralii, unele specii de păsări și de pești.
Deși acest fenomen este unul care se produce, în majoritatea cazurilor, la plante și animale, nu și la oameni, acesta a fost totuși considerat drept o explicație plauzibilă și pentru nașterea lui Iisus Hristos.
„Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt”, spune textul din Evanghelia după Matei.
Numai că doar foarte puțini au fost cei care au luat în calcul această teorie. Mai ales că, întreaga lume modernă au fost înregistrate între 60 și 100 de astfel de cazuri, în care femeile au susținut că ovulele lor au fost fertilizate fără contact sexual, conform site-ului dwilliam.com. Până când explorarea corpului uman ne va aduce, la fel cum s-a întâmplat și cu noile descoperiri din lumea animală, informații clare, partenogeneza rămâne doar o teorie. Însă una plauzibilă pentru o parte din cercetători.