Patriarhia Moscovei a infiintat o comisie alcatuita din specialisti care sa inregistreze si sa verifice “minunile care au avut loc in cadrul Bisericii ortodoxe ruse”, a anuntat presedintele noii structuri, omul de stiinta rus Pavel Florenski. Cercetatorii si-au propus sa studieze din punct de vedere stiintific icoanele facatoare de minuni si chiar Focul Sfant de la Ierusalim.
Pentru a evita falsele idolatrii si pelerinajele religioase masive produse de simple zvonuri sau ampli-ficari ale unor povesti, Patriarhia rusa s-a hotarat sa creeze o structura de specialisti care sa ofere credinciosilor si o explicatie stiintifica a miracolelor religioase. “Epoca noastra e foarte bogata in miracole, acestea fiind fara indoiala destinate sa le aduca o serie de confirmari rusilor in conversia lor religioasa masiva, dupa 70 de ani de ateism sovietic”, a declarat Florenski, litolog si nepot al teologului Pavel Florenski, mort in gulagul stalinist in 1937.
Obiectul de studiu, miracolele materiale
Omul de stiinta a refuzat sa prezinte lista miracolelor inregistrate de comisia sa, precizand numai ca membrii acesteia, “fizicieni, geologi, paleontologi si filologi se ocupa de miracole materiale”, lasand la o parte “miracolele spirituale sau medicale”.
Comisia a examinat deja mirul de la doua icoane “plangatoare”, una la Lokot, in apropiere de Briansk, in sud-vestul Rusiei, si cealalta la Klin, din nordul Moscovei. “Acest mir a fost analizat de cercetatorii de la un prestigios institut”, a indicat Florenski, fara sa ofere detalii in privinta rezultatului.
Aproape 150.000 de rusi s-au inchinat saptamana aceasta, dupa mai multe ore de asteptare, in fata mainii drepte a sfantului Ioan Botezatorul. Patriarhia a fost obligata sa autorizeze un acces 24 de ore din 24 la catedrala Hrista Spasitelia, unde sunt expuse moastele aduse din Muntenegru, pentru ca toti pelerinii sa apuce sa se inchine in fata lor.
Cercetatorii „pun” termometrul pe Focul Sfant
Echipa de specialisti condusa de Pavel Florenski intentioneaza ca in fiecare an, de Pastele ortodox, sa coboare in Sfantul Mormant si sa masoare temperatura Focului Sfant. Florenski spune ca exista termometre care permit monitorizarea schimbarilor de temperatura din interiorul flacarii. Astfel, se poate verifica veridicitatea spuselor conform carora timp de cateva minute dupa ce a iesit din Mormant, Focul Sfant nu arde.