Iancu I. Boeriu junior a semnat nouă contracte în 10 zile, toate cu primării PNL din județ, prin intermediul companiei sale, Center Strategy Support.
Fiecare contract are valoarea de 10.000 de lei, a fost câștigat prin atribuire directă și este pentru „Servicii de consultanță – depunere cerere de finanțare Program Anghel Saligny”. Trei dintre ele sunt cu Primăria Recea, unde primar este Gheorghe Lazea de la PNL, câte două, cu Primăria Dumbrăvița, unde primar este Zachiu Popa, PNL, și Primăria Comana, unde primar este Viorel Grusea, PNL, și unul cu orașul Rupea – primar Alexandru Opriș, PNL.
În afară de aceste localități, care sunt toate din județul Brașov, firma a mai primit un proiect în comuna Brădeni, cu același scop, unde primar este Liviu Modoi – PNL.
Cum sunt împărțite contractele:
- 10.000 de lei – Servicii de consultanță – depunere cerere de finanțare Program Anghel Saligny – comuna Brădeni (SB), primar Liviu Modoi (PNL), 21 octombrie
- 10.000 de lei – Servicii de consultanță – depunere cerere de finanțare Program Anghel Saligny – orașul Rupea (BV), primar Alexandru Rupea (PNL), 15 octombrie
- 20.000 de lei (două contracte) – Servicii de consultanță – depunere cerere de finanțare Program Anghel Saligny – comuna Comana (BV), primar Viorel Grusea (PNL), 14 octombrie
- 20.000 de lei (două contracte) – Servicii de consultanță – depunere cerere de finanțare Program Anghel Saligny – comuna Dumbrăvița (BV), primar Zachiu Popa (PNL), 12 octombrie
- 30.000 de lei (trei contracte) – Servicii de consultanță – depunere cerere de finanțare Program Anghel Saligny – comuna Recea (BV), primar Gheorghe Lazea (PNL), 11 octombrie
Contactat telefonic de Libertatea, fostul consilier local PNL, Iancu I. Boeriu spune că nu e nimic anormal că aceste contracte au ajuns la compania sa, Center Strategy Support. El spune că are de fapt trei firme prin care lucrează la scriere de proiecte încă din urmă cu zece ani, „și niciuna nu e o firmă-fantomă, de apartament”.
„Mă aștept să mai câștig opt sau nouă contracte”
Iancu Boeriu a explicat pentru Libertatea sistemul pe care-l folosește. La fiecare proiect, compania acestuia solicită 5.000 de lei pentru scrierea și depunerea acestuia, iar dacă se trece la etapa de implementare, acesta încasează și diferența de 5.000 de lei. Boeriu spune că și-a dat demisia din PNL. El susține că se așteaptă să mai câștige încă opt sau nouă contracte până se încheie perioada finală de depunere a cererilor de finanțare pe „Anghel Saligny”.
„Aștept ca proiectanții să își facă devizele, să văd indicatorii, ca apoi să scriem proiectele. Eu depind de proiectanți. Prețul meu este între cele mai mici, 5.000 de lei pentru scrierea proiectului mi se pare o sumă mică, mai ales că nu am tarife procentuale în funcție de valoarea proiectului, cum fac alte firme. Iar la toate aceste primării eu lucrez pe mult mai multe proiecte, de mulți ani”, a spus Iancu Boeriu pentru Libertatea.
Contracte și cu PMP, PSD și Alternativa pentru Demnitate Națională
El argumentează că în zonă nu sunt multe firme care să ofere consultanță în domeniul scrierii proiectelor sau achizițiilor publice, iar de aceea este o piață mare și multe oportunități.
A câștigat proiecte cu primăria PMP din Pârău, cu primăria Alternativei pentru Demnitate Națională din Hârșeni, iar săptămâna viitoare se așteaptă să încheie un proiect cu primăria Iacobeni, unde primar este Ioan Maca, de la PSD.
„Lucrez pe trei firme, orice contracte cu orice primărie. Nu trebuie să lucrăm, pentru că pare ceva dubios sau suspect? Am avut o primărie din Mureș cu care lucram înainte de alegeri unde era primar PSD, care a fost schimbat, dar primarul nou a continuat tot cu mine. Nu pe «Anghel Saligny», acolo au altă firmă, dar le fac proceduri pentru spații la dispensare și acum mă contractează pentru concesiunea unui lac”, a mai spus Iancu Boieriu.
„Ce să fac, să îl conving pe tata să nu mai candideze?”
Acesta susține că este normal ca astfel de contracte să îi fie date prin atribuire directă, fără licitație, pentru că „nu-ți vine nimeni cu 10.000 de lei la astfel de proiecte”. Mai mult, spune el, au fost 45 de zile pentru depunerea proiectelor în Programul Anghel Saligny, o licitație clasică ar fi durat aproape o lună și nu mai rămânea timp pentru scrierea propriu-zisă a proiectelor.
„De multe ori să știți că aparențele înșală. Ce să fac, să nu mai lucrez pentru că am fost în PNL? Să îl conving pe tata să nu mai candideze?” Iancu I. Boieriu
Conform ordonanței de urgență prin care a fost aprobat, Programul național de investiții Anghel Saligny presupune investiții în proiecte în comunitățile locale, în special în infrastructură (apă, gaz, canalizare, drumuri etc.). Acesta ar trebui să fie implementat în perioada 2021 – 2028, urmând a beneficia de o finanțare de 50 de miliarde de lei.
„Anghel Saligny” a fost mărul discordiei între USR și PNL, unul dintre motivele care au dus la ruptura coaliției de guvernare, după momentul în care Stelian Ion a fost revocat din funcția de ministru al justiției de către Florin Cîțu. În timp ce USR-PLUS acuză că acesta este un program similar celui prin care fostul lider PSD Liviu Dragnea distribuia bani către primarii partidului și o „invitație la furt”, PNL și UDMR spun că programul este necesar pentru modernizarea mediului rural.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro