Oficial, luptătorii Wagner nu mai au niciun rol important în Ucraina, după rebeliunea lui Evgheni Prigojin, urmată de moartea liderului într-un suspect accident, pe 24 august anul trecut, însă există unitatea de propagandă care acționa sub umbrela companiei paramilitare.

Acum, președintele rus Vladimir Putin a luat-o pe Terada sub aripa sa și i-a acordat un „rol principal” în războiul său informațional împotriva Occidentului.

„În Occident, avem multe fundații care apără drepturile omului, e firesc ca astfel de organisme să existe și în Rusia”, a declarat prof. Darren Linvill, de la Universitatea Clemson, citat de Daily Mail și The Daily Breast.

„Dacă vrei să creezi o lume multipolară, iar țara ta este vinovată de o listă lungă de încălcări ale drepturilor omului, este nevoie să-ți înființezi propria fundație care să exploreze încălcările drepturilor omului”, a explicat el.

Patrick Warren, de la Departamentul de Economie John E. Walker de la Universitatea Clemson, a spus că FBR-ul condus de Mira Terada este „organizația rusă care a moștenit imperiul de influență al lui Prigojin”.

Putin ar fi fost un idiot complet dacă lăsa rețeaua să se destrame. El are nevoie de rețeaua Prigojin mai mult decât oricând.

Patrick Warren:

Tejada conduce așa-numitele la „ferme de troli”, care amplifică narațiunile oficiale ale Moscovei despre ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială” din Ucraina.

„Postare, stratificare, răspândire, integrare”

Prof. Clemson a prezentat strategia: „Prima etapă este postarea inițială a informațiilor false, bazându-se pe conturi de social media neautentice în acest scop. Urmează stratificarea și răspândirea acestor informații de la origine la surse mai credibile”.

„Repetarea unei narațiuni în sine aduce o percepție a credibilității, iar acest proces a fost angajat prin folosirea conturilor de rețele sociale autentice și neautentice. Etapa finală este integrarea. Acesta este punctul în care informațiile sunt susținute de surse mai credibile și mai autentice și sunt diseminate pe scară largă de către utilizatori reali”, adaugă cercetătorul în dezinformare.

La începutul acestui an, experții în dezinformare au avertizat că cea mai recentă inițiativă a Moscovei a fost o serie de noi site-uri de știri „locale”, cu nume precum DC Weekly, New York News Daily, Chicago Chronicle și Miami Chronicle. „Este ieftin, foarte bine direcționat și evident eficient”, insistă Clemson.

Cine este „regina trolilor”: contrabandă cu cocaină, spălare de bani, 30 de luni de închisoare

Cunoscută până în 2017 ca Oksana Vovk, Mira Tejada a ajuns în SUA în 2010 și a studiat la Institutul Internațional din Washington DC.

Absolventă de Economie, ea s-a mutat în Houston, Texas, și a înființat o companie, Stylish Traveler LLC, despre care procurorii au susținut că a fost o „acoperire” pentru operațiunea de contrabandă de droguri condusă de soțul ei, Aleth Terada.

La 15 decembrie 2018, poliția de frontieră din Finlanda a reținut-o pe Terada, aflată în drum dinspre Sankt Petersburg către Spania cu escală pe aeroportul Helsinki-Vantaa. Autoritățile finlandeze au anunțat partea rusă despre incident în aceeași zi. Femeia a fost prinsă în baza mandatului de arestare Interpol emis la cererea autorităților americane.

Ea a fost extrădată în America pe 20 iunie 2019, unde era acuzată de trafic de droguri și de spălare de bani în timp ce locuia în SUA, între 2013-2016.

În noiembrie 2016, Terada fusese prinsă într-o mașină cu doi complici și un kilogram de cocaină în compartimentul motorului, într-o călătorie din Texas în Virginia. Reușise să fugă în străinătate, dar a fost reținută la Helsinki.

Potrivit agenției ruse de stat TASS, ea a pledat vinovată pentru spălare de bani, evitând o condamnare mai gravă. A primit 30 de luni închisoare, în iunie 2019, după un acord de recunoaștere a acuzațiilor legate de droguri.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Cum a „remarcat-o” Prigojin

Tejada și-a folosit timpul petrecut în închisoare ca o platformă pentru munca ei cu organizațiile ruse pentru drepturile omului, criticând „brutalitatea sistemului judiciar american, inumanitatea închisorilor din SUA și indiferența totală a așa-zisei societăți liberale americane”.

Așa a intrat în legătură cu Evgheni Prigojin, care, după ce a făcut banii furnizând servicii de catering Kremlinului, a devenit unul dintre cei mai temuți și brutali șefi de mercenari din lume.

Prigojin a fost, de asemenea, un propagandist și un vizionar al războiului informațional, înființând Agenția de Cercetare a Internetului (IRA), care „a saturat” rețelele de socializare cu conținut fals menit să incite și să polarizeze electoratele occidentale. IRA a fost dizolvată, în iulie anul trecut, după ce activitățile sale sub acoperire au fost expuse.

După ce Tejada a fost extrădată în Rusia, ea a fost luată sub aripa lui de șeful Wagner, care a pus-o la conducerea „Fundației pentru Combaterea Injustiției”, unitatea sa de propagandă.

Ea a primit un nou rol important din partea lui Vladimir Putin, care o promovează, chiar în ianuarie, când a convocat prima întâlnire publică a „Asociației Jurnaliştilor Brics (BJS)”, menită să „ofere asistenţă” reporterilor din aliaţii-cheie ai Rusiei din Brazilia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.

Urmărește-ne pe Google News