Lieg, un sat cu o populație de 400 de locuitori din landul Renania-Palatinat, a reușit până acum să evite virusul.
De la debutul pandemiei, în jur de 3,2 milioane de germani s-au îmbolnăvit de COVID, iar în unele părți ale țării, rata de incidență a virusului a fost atât de mare, încât autoritățile au impus lockdown-uri și restricții de circulație.
Însă aici, numărul de infectări este zero. Și a rămas așa în toate cele 14 luni ale pandemiei. Este ca și cum virusul s-a lovit de un perete imaginar de sticlă, la marginea localității, scrie Deutsche Welle.
Faptul că în Lieg nu au existat cazuri de infectare este cu atât mai remarcabil cu cât 90% din populația satului face naveta spre locurile de muncă din alte localități.
Așa de incredibilă este situația încât lumea vorbește despre „miracolul din Lieg”.
Mirat este inclusiv primarul Heinz Zilles. „Am fost incredibil de norocoși până acum. Firește, nu există garanții, dar poate că undeva acolo sus în ceruri există un înger păzitor care are grijă de noi”, spune el.
„Povestea noastră transmite un mesaj pozitiv”
Cifra de zero infectări nu este explicată de faptul că oamenii din localitate nu ar crede în virus, deci nu se declară bolnavi, asigură Zilles.
„Nu există sceptici COVID aici în Lieg. Nici măcar unul. Oamenii respectă regulile, sunt disciplinați. Și au acceptat că ne confruntăm cu un fenomen global cu consecințe uriașe”, spune primarul.
Primarul a fost nevoit să răspundă la telefon non-stop, în ultimele două săptămâni, după ce presa locală a relatat pentru prima dată cazul neobișnuit.
Dar înțelege de ce atâta interes. „Între toate știrile șocante pe care le tot auzim, povestea noastră trimite un mesaj pozitiv”, spune el.
Iar toată lumea a vrut să știe, bineînțeles, ce formulă magică au aplicat autoritățile pentru un astfel de succes.
Primarul spune că, printre altele, oamenii din localitate au creat un serviciu de cumpărături pentru vârstnici.
O echipă specială i-a vizitat pe pensionari în mod constant. Iar părinții au pus mână de la mână și au cumpărat filtre de aer pentru școală.
„Există un puternic spirit comunitar în satul nostru, o mulțime de oameni implicați în muncă voluntară. Oamenii își suflecă mânecile și se apucă de treabă”, explică Zilles.
„Există lucruri pe care politicienii le promit, dar nu le oferă. Și aici intervenim noi”, adaugă primarul, care spune că oamenii au grijă unul de celălalt.
În același spirit de comunitate s-a inaugurat, săptămâna trecută, și un centru special de testare COVID, care are rolul de a asigura că incidența zero a virusului va rămâne tot zero și în viitor.
În fiecare sâmbătă, Hunsrück Hall, micul centru comunitar din localitate, se transformă în sală de teste, mulțumită efortului brigăzii de pompieri voluntari.
Săptămâna trecută, 80 de persoane au venit să se testeze voluntar. Toate rezultatele au fost negative.
Nimeni nu vrea să fie primul care se îmbolnăvește
Un factor important al „miracolului din Lieg” este acela că nimeni nu vrea să fie prima persoană care se îmbolnăvește și aduce virusul în localitate.
Acesta este unul dintre motivele pentru care unul dintre oamenii de afaceri din localitate, Martin Weil, a evitat până acum să își redeschidă apartamentele de vacanță pe care le închiriază de obicei.
„Chiar nu mă pot hotărî. Pe de o parte, apartamentele de vacanță sunt ideale, deoarece reduc contactul și țin oamenii la distanță unul de celălalt. Dar vreau oare să aduc oameni din alte regiuni cu incidență mare a virusului în vacanță aici?”, se întreabă el.
Weil a beneficiat de susținere financiară din partea statului pentru a-și menține afacerea în viață și se gândește acum la viitor, mai ales că și campania de vaccinare a avansat.
Tot la viitor se gândește și primarul, care promite o mare petrecere, dacă localitatea trece și prin vara aceasta fără niciun caz de infectare.
„Dacă chiar o să trecem cumva prin pandemia asta fără nicio infectare, atunci e timpul pentru un mare târg al orașului”, asigură el.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!