Ziua de marți, 17 decembrie, a fost una de doliu pentru lumea teatrului din România. Actori, prieteni, admiratori și personalități marcante s-au adunat la cimitirul din Săftica pentru a-și lua rămas bun de la Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori.
Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani în Ajunul Crăciunului, însă o boală necruțătoare, cu care s-a luptat mai mulți ani, i-a curmat viața. Sute de oameni au fost prezenți pentru a-i aduce un ultim omagiu, transformând ceremonia într-un moment de profundă emoție și recunoștință.
Marele actor a fost înmormântat cu onoruri militare. În semn de apreciere pentru realizările sale artistice și pentru promovarea culturii, Mircea Diaconu a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer.
Fostul președinte al României Emil Constantinescu a ținut un discurs emoționant în memoria regretatului actor, evocând nu doar cariera sa remarcabilă, ci și caracterul său deosebit. „Mircea Diaconu după ce a muncit toată viața lui pentru societate, pentru cei din jurul lui, pentru țară, își va găsi acum odihna”, a spus Emil Constantinescu, potrivit Antena 3 CNN.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 17Familia, colegii de breaslă și admiratorii au păstrat un moment de reculegere la mormântul său, iar lacrimile și aplauzele au fost dovada iubirii și respectului pe care Mircea Diaconu le-a câștigat de-a lungul vieții.
Regretatul actor rămâne în amintirea tuturor ca o figură emblematică a teatrului și filmului românesc, o voce inconfundabilă și un spirit care a inspirat generații. Moștenirea sa artistică va dăinui, iar amintirea sa va fi păstrată vie în inimile celor care l-au cunoscut și admirat.
Cine a fost Mircea Diaconu
Mircea Diaconu a fost un actor, om politic și profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București.
El și-a anunțat în august 2019 candidatura la alegerile prezidențiale din același an din România, ca independent, deși cu cu câteva luni înainte fusese vehiculat drept prezidențiabil al PSD.
Mircea Diaconu a fost director al Teatrului Nottara din București (a demisionat în noiembrie 2011, când în urma acțiunii penale a Agenției Naționale de Integritate a pierdut procesul împotriva acesteia. El a fost declarat în conflict de interese, deoarece cumula două funcții publice), membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL începând cu 2008, europarlamentar independent începând cu 2014, membru al Grupului ALDE, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație.
Activitate politică Mircea Diaconu
A fost membru fondator al Alianței Civice (din 7 noiembrie 1990). Mircea Diaconu a fost membru al Partidului Național Liberal între 2008 și 2014 și a fost ales din partea acestei formațiuni (de pe locul 3 în circumscripția în care a candidat) ca senator de Argeș la alegerile din 2008.
Din martie 2010 – Congresul ordinar PNL – vicepreședinte PNL. În trecut, a fost desemnat membru al CNA din partea Partidului Democrat. Înainte a cochetat politic cu Convenția Democratică, pentru ca mai apoi să se alăture lui Varujan Vosganian și să intenționeze să candideze (în 1996) la Primăria Capitalei. Din 1 mai 2012 a fost numit ministru al culturii, funcție pe care a ocupat-o până la 29 iunie același an.
Candidat susținut de PRO România și ALDE la alegerile prezidențiale
În luna august, PRO România și ALDE au anunțat că îl susțin pe Mircea Diaconu la alegeri prezidențiale 2019. El a obținut 8,85% din voturile valabil exprimate.
FOTO: Dumitru Angelescu, Hepta, captură video Antena 3 CNN
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro