„E în găleată poporul român. E în găleată pentru că ce s-a întâmplat acum în România e un soi de revoluţie a prostiei noastre naţionale. Vorbesc de alegerile prezidenţiale, pentru că nu e posibil ca un întreg popor să trăiască această derută sinistră”, a spus poetul Mircea Dinescu pentru news.ro.
El a adăugat că există o nostalgie pentru perioada anilor ’80, în care trăia dictatorul Nicolae Ceaușescu, și crede că acesta ar fi fost votat astăzi. „Nu numai astăzi. Şi acum patru ani şi acum opt ani, pentru că există o nostalgie după acea perioadă. Lumea are această capacitate de a uita răul, ştii? Din păcate, că de fapt răul nu trebuie uitat niciodată”, a spus Dinescu.
Întrebat dacă el crede că se va face dreptate în justiţie pentru morţii de la Revoluţie, Dinescu a răspuns: „Niciodată. Îi leagă crimele şi nu vorbesc neapărat de Ion Iliescu, de băieţii care au fost… Istoricul ăla care a fost informator al Securităţii a luat de curând Premiul Academiei Române, Alex Mihai Stoenescu. CNSAS-ul i-a pus ştampila, adică a fost turnător”.
Iar despre puloverul purtat la Revoluție, Dinescu a afirmat: „E pe undeva băgat la naftalină. Într-o zi ori o să-l scot să-l vând, că e capitalism, ori o să-l destram şi o să-i dau foc”.
Poetul, acum în vârstă de 74 de ani, s-a referit la puloverul purtat pe 22 decembrie 1989, când a apărut în studioul 4 al TVR, la prima emisie liberă a Televiziunii Române după fuga lui Nicolae Ceaușescu. Alături de Mircea Dinescu era și fostul actor Ion Caramitru, care a murit pe 5 septembrie 2021. După Revoluție, Ion Iliescu a devenit primul președinte al României.
Ceaușescu a condus România 24 de ani
Nicolae Ceaușescu a fost un dictator care a condus România din 1965 până în decembrie 1989. A adoptat un stil de conducere autocrat și un cult al personalității similar cu cel din Coreea de Nord. Regimul său de la finalul anilor ’80 a fost caracterizat prin foamete și un declin al nivelului de trai pentru populație.
Ceaușescu a fost prins la câteva ore după ce a fugit din București cu elicopterul. El a fost executat pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște, alături de soția sa, Elena Ceaușescu, după un proces sumar, decizia fiind luată de cei care au preluat puterea, printre care viitorul președinte Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro