DNA a extins urmărirea penală în cazul lui Mircea Drăghici

UPDATE ora 16.30: DNA a anunţat, luni, că a dispus extinderea urmăririi penale față de Mircea Drăghici, trezorier al unui partid, cu privire la săvârșirea unei alte infracțiuni de delapidare.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar la data de 18.07.2017, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018′, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Codrin Ştefănescu: „Avem informaţii că vor fi chemaţi pe rând mai mulţi membri din conducerea PSD”

UPDATE ora 14.00. Secretarul general al PSD a declarat, la ieşirea de la DNA, în privinţa dosarului referitor la cheltuielile făcute în PSD de trezorierul partidului Mirchea Drăghici, că unii lideri PSD s-ar putea prezenta la DNA în legătură cu acest dosar.

„Avem informaţii că vor fi chemaţi pe rând mai mulţi membri din conducerea PSD doar ca să confirmăm ceea ce am scris în această adresă către ei şi urmează ca în zilele următoare să luăm şi noi o decizie în ceea ce priveşte acest abuz. S-ar putea să facem nişte reclamaţii în sensul acesta. Este foarte posibili, ne vom însoţi şi cu avocaţii partidului pentru că aşa ceva este un precedent periculos pentru toate partidele politice şi pentru democraţia din România. (…) Urmează să luăm o decizie în zilele următoare privind acest abuz. S-ar putea să facem nişte reclamaţii în sensul acesta”, a afirmat Codrin Ştefănescu.

Mircea Drăghici este urmărit penal de DNA într-un dosar legat de modul în care a cheltuit banii primiți de PSD din subvenția de la buget. Despre ancheta DNA, Codrin Ștefănescu a declarat că: „este abuzivă, e abuzivă maniera în care se bagă în viața unui partid politic”.

„Avem informații că vor fi chemați mai mulți lideri din PSD”, a mai spus Codrin Ștefănescu, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Secretarul general al PSD a mai spus că modul în care sunt cheltuiţi banii din subvenţia de la stat reprezintă o decizie politică a partidului, iar trezorierul PSD, Mircea Drăghici nu a făcut decât să pună în practică deciziile luate în şedinţele conducerii.

„Sunt lucruri care, într-o democraţie normală, nu se pot produce. Ceea ce se întâmplă la DNA este fără precedent. (..) Mircea Drăghici este trezorier, nu este singur, sunt contabili, o echipă, iar semnătura se dă în bloc. În fiecare trimestru, vine trezorierul în faţa conducerii şi prezintă, pe ecran, aceste cheltuieli. Noi, în BPN, în CExN, luăm deciziile vis-a-vis de acţiunile partidului, mitinguri, cheltuieli de la centru, bannere, afişe, iar Mircea Drăghici pune în aplicare deciziile partidului, apoi arată lista de cheltuieli. Aşa face orice partid politic, acestea sunt cheltuieli interne”, a mai spus Ştefănescu, precizând că ideea este ca celelalte partide să nu afle despre aceste lucruri.

El a mai spus că toate partidele dau socoteală în privinţa acestor cheltuieli la Curtea de Conturi şi la Autoritatea Electorală Permanentă.

„Să te bagi cu bocancii în viaţa internă a partidului mi se pare un lucru nefiresc”

„Ancheta este abuzivă, modul în cxare se bagă în activitatea partidului. Eu, ca pesedist nu aş vrea să se întâmple niciunui partid din Opoziţie acest lucru”, a arătat Codrin Ştefănescu.

Mircea Drăghici a spus, la rândul lui, că sunt nişte „minciuni absolut incredibile” acuzaţiile procurorilor, potrivit cărora şi-a cumpărat vilă, în Pipera, din banii partidului.

„Comunicatul lor nu spune aşa ceva. Se poate verifica”, a Drăghici, precizând că sunt „nişte grozăvenii inimaginabile”.

Trezorierul PSD a fost pus sub urmărire penală la începutul lunii aprilie. Anchetaă procurorilor vizează modul în care Drăghici a intermediat achiziționarea unui imobil în valoare de peste 500.000 de euro, sumă care urma să fie achitată atât cu bani pe care îi gestiona în calitate de trezorier, dar și cu fonduri proprii.

„În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil”, se arată în comunicatul DNA.

Fotografie principală: Inquam Photos / Octav Ganea

Citeşte şi: Un alt șofer Uber, reclamat la Poliție! „Ne-a înjurat, ne-a scuipat și ne-a pulverizat spray lacrimogen în ochi”

Urmărește-ne pe Google News