„Ca urmare a comitetului ministerial pe care l-am avut astăzi la nivelul ministerului şi în care am evaluat avertizările meteo de cod galben şi cod portocaliu şi avertizările hidrologice de cod portocaliu, înainte de toate, am dispus tuturor colegilor mei să fie pregătiţi pentru intervenţii”, a declarat ministrul.

„Important de ştiut este şi care sunt acele situaţii care ar trebui să alerteze comunităţile în aval de pe un curs de apă. Totodată, este important să monitorizăm în teren, să nu ne bazăm doar pe instalaţiile de colectare a datelor automate pe care le avem”.

Potrivit datelor anunțate de specialiștii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valoarea maximă estimată a debitului Dunării poate ajunge, în zilele următoare, la 8.000 mc/s, dar nu va depăşi 9.000 mc/s.

Una peste alta, suntem pregătiţi, toată lumea e în alertă.

„Am dispus, mai ales în judeţul Galaţi, acolo unde avem foarte multe albii colmatate deja, să încercăm să decolmatăm, să regularizăm cât mai multe dintre ele pentru a avea o secţiune suficientă care să permită scurgerea apei. Una peste alta, suntem pregătiţi, toată lumea e în alertă în ceea ce priveşte Ministerul Mediului şi instituţiile din subordinea Ministerului Mediului. Ne pregătim pentru ziua de duminică și care va fi cea mai grea zi”, a adăugat Mircea Fechet.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Hidrologii au emis vineri o avertizare cod portocaliu de viituri pentru râuri din județele Vâlcea, Gorj, Argeș, Olt, Dolj, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova și Ialomița. Codul portocaliu va intra în vigoare duminică, la ora 10:00, și se va menține până luni, la ora 16:00.

În acest context, oficialul a precizat că „debitele comunicate de către hidrologi pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol”. Eventuale situații mai grele sunt așteptate pe cursurile interioare de apă din bazinele hidrografice. Acestea ar fi însă deja bine delimitate.

Urmărește-ne pe Google News