Mircea Fechet și specialiști de la Apele Române și din Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) au survolat, luni, zona Porțile de Fier, pentru a stabili care sunt zonele vulnerabile. 1.200 de kilometri de diguri vor fi verificate în zilele următoare.
„Se estimează că viitura va afecta România la sfârșitul săptămânii, iar măsurile proactive sunt esențiale. Aceste inundații sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri și acoperirea orașelor cu noroi. România se pregătește să facă față acestei crize cu o coordonare eficientă între instituții. Specialiștii sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine”, a precizat Mircea Fechet.
Când va atinge Dunărea vârful de debit în România
Autoritățile sunt în alertă și au pregătit, deja, mii de saci de nisip pentru a răspunde corespunzător situației. Cel mai probabil, viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie și va atinge valori de până la 9.000 mc/s.
„Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție. În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari”, a precizat Administrația Națională Apele Române.