Libertatea a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să lămurească când a fost Călin Georgescu angajat MAE și dacă a ocupat postul respectiv prin numire politică sau prin concurs.
„Domnul Călin Georgescu a fost încadrat începând cu data de 7 aprilie 2004 la cabinetul ministrului afacerilor externe în calitate de consilier personal, fără implicații financiare. Din data de 1 septembrie 2004, domnul Călin Georgescu a fost angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în funcția și gradul diplomatic de secretar I și a fost numit, cu aceeași dată, în funcția de director în cadrul Direcției Organizații Economice Internaționale. Contractul de muncă a încetat la data de 26 iunie 2005, prin demisie”, a transmis, pentru Libertatea, Ministerul Afacerilor Externe. În aprilie 2004, ministrul de Externe al României a fost Mircea Geoană.
Contactat de jurnaliștii Recorder în legătură cu acest subiect, Mircea Geoană a declarat, potrivit sursei citate, că nu crede să-l fi avut consilier pe Călin Georgescu, dar că admite că l-a cunoscut prin intermediul Clubului de la Roma.
Clubul de la Roma este o organizație creată în România în anii ’90, din care făceau parte oamenii considerați cei mai puternici ai momentului, printre care Mugur Isărescu, Emil Constantinescu sau Ion Iliescu. Georgescu, potrivit datelor obținute de Recorder, a acces în club prin intermediul fostului ambasador comunist Mircea Malița.
Georgescu și-a dat demisia din MAE când funcția de ministru era ocupată de Mihai Răzvan Ungureanu.
Mircea Geoană a fost unul dintre candidații înscriși la alegerile prezidențiale. În cadrul scrutinului din 24 noiembrie, a obținut 6,32% dintre opțiunile electoratului, clasându-se pe poziția a 6-a.
Atât Călin Georgescu cât și Mircea Geoană au concurat în calitate de independenți la aceste alegeri.
De-a lungul timpului, Călin Georgescu a mai fost director la Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, ulterior a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, secretar general în Ministerul Mediului și raportorul în cadrul unui Birou ONU.
Publicația prestigioasă Financial Times i-a făcut recent un portret câștigătorului surprinzător al primului tur al alegerilor prezidențiale.
Georgescu a contestat în campania electorală apartenența României la NATO, susținând că țara nu a văzut beneficii clare din partea alianței. El a criticat, de asemenea, amplasarea scutului antirachetă la Deveselu.
În 2020, Georgescu l-a numit pe Putin unul dintre puținii „lideri adevărați” din lume și a afirmat că președintele rus „își iubește țara”.
În perioada în care a fost membru de onoare al AUR, Georgescu a atras condamnarea generală pentru că a susținut lideri români de extremă dreaptă din trecut. De asemenea, el s-a referit la dictatorul pro-nazist al României, Ion Antonescu, sub a cărui guvernare au fost uciși sute de mii de evrei, ca la un „martir”, mai scrie Financial Times.