Vila cu aer de anticariat din Grădina Icoanei

În discursul său final, Mircea Geoană s-a arătat surprins cum Călin Georgescu a „apărut de nicăieri”, le-a transmis celor care fac politică tradițională că „se joacă cu focul” și i-a avertizat pe români că „suntem în cel mai vulnerabil și fragil moment din ultimii 35 de ani, ca națiune”.

Mircea Geoană a ajuns cu puțin timp înainte de ora 21.00 la sediul lui de campanie, situat într-o vilă cu aer de anticariat de lângă Parcul Grădina Icoanei. Fostul secretar general adjunct al NATO a aflat la ora 21.00 rezultatele exit-poll-urilor de la ora 19.00, conform cărora strânsese 5% din voturile românilor.

Mircea Geoană a primit rezultatele într-o cameră, alături de staff-ul de campanie, apoi le-a adus jurnaliștilor, personal, o cutie cu sandvișuri.

Mircea Geoană ascultând reacția candidatului Călin Georgescu Foto: Ionuț Mureșan

Ce ar fi putut vedea un trecător care s-ar fi rătăcit și ar fi ajuns din greșeală în sediul de campanie al lui Mircea Geoană? Ar fi apăsat pe clanța de bronz a vilei, iar prezența i-ar fi fost anunțată de scârțâitul ușilor masive de lemn și sticlă. Înăuntru l-ar fi întâmpinat o lumină chioară și priviri ale cameramanilor care cotrobăiau după baterii prin genți enorme.

Două bannere de campanie și mesajul „România – dragostea mea!” l-ar fi făcut pe cel rătăcit să își amintească de momentul de la alegerile prezidențiale din 2009, când Mircea Geoană a fost președinte pentru o noapte, iar Traian Băsescu pentru următorii cinci ani.

„Băi, iese Călin Georgescu”

Apoi, trecătorul ar fi ajuns în fața unui candelabru cu brațe de alamă, ale cărui becuri în formă de lumânare iluminau pe cât putea o cameră decorată cu motive baroce. Peste toate, trona un blazon cu trei cupidoni care dansau în fundurile goale, deasupra unui șemineu cu înflorituri aurii.

În această sală, care amintește de sfârșitul secolului al XIX-lea, o duzină de camere și zeci de reporteri așteptau știrea serii, care – ascultând șușotelile – nu era despre Mircea Geoană, ci despre Călin Georgescu.

„Băi, iese Călin Georgescu”, șoptea o voce, în timp ce alta, neîncrezătoare, îi răspundea: „N-am auzit de Cătălin Georgescu până acum”. „Călin, mă!”, puncta prima.

Avertismentul lui Geoană: „Suntem în cel mai vulnerabil moment”

Pentru discursul care a marcat finalul carierei politice, Mircea Geoană a avut-o alături pe soția sa, Mihaela Geoană, pe Sanda Nicola, candidat al Partidului „România în Acțiune” la alegerile parlamentare, și pe câțiva susținători cu un cățel negru.

Lideri ai echipei de campanie a lui Mircea Geoană, printre care și Sanda Nicola (în alb), candidat al Partidului „România în Acțiune” la Parlamentare Foto: Ionuț Mureșan

Când Mircea Geoană a ajuns la pupitru, pe ecranele din spatele lui televiziunile transmiteau deja ascensiunea în exit-poll-uri a lui Cătălin Georgescu, așa că fostul secretar general adjunct al NATO s-a referit la el încă din primele fraze:

  • „Noi am încercat să venim cu o schimbare bazată pe competență, pe proiecte, pe angajament pentru România, pe măsuri măsurabile și concrete. Dar se pare că nivelul de frustrare și de mânie din partea publicului împinge către voturi mult mai radicale. Este în continuare surprinzător modul în care anumiți candidați apar practic de nicăieri și este în continuare un lucru misterios în alegerile din România. Una peste alta, românii s-au pronunțat și, evident, trebuie să le respectăm opțiunea.
  • Din punctul de vedere al perioadei următoare, vreau să vă spun că sunt extrem-extrem de mândru de cei care m-au votat. Sunt mai mulți decât cei din aceste fotografii (rezultatele de la exit-poll-uri – n.r.), sunt convins. Am rezistat unui atac încrucișat, extrem de dur împotriva mea, a campaniei mele, a educației mele, a familiei mele și vreau să le mulțumesc celor care au rămas alături de mine și m-au votat.
  • Sunt momente foarte complicate pentru România. Sper din inimă și mă rog la Dumnezeu ca în turul doi românii și româncele să aibă înțelepciunea să aleagă o variantă care să ne țină cât de cât pe un drum bun. Și situația de securitate, situația economică…Suntem, practic, în cel mai vulnerabil și fragil moment din ultimii 35 de ani, ca națiune”, a spus Mircea Geoană.

Despre retragere: „Prea mulți ani de politică nu fac bine sănătății”

Mircea Geoană a dat de înțeles apoi că se va retrage din politică și a declarat că până acum a făcut „mai mult decât suficient”:

  • „Am venit cu inima deschisă înapoi în politica românească. Am încercat să dau țării mele ceea ce am învățat în acești mulți ani de zile de experiență internațională, de experiență politică. Probabil că nu a fost suficient. (…)
  • Celor mai tineri decât mine vreau să le predau ștafeta încercării de a face o politică cuviincioasă, o politică competentă, o politică respectuoasă față de oameni. Sper să fi reușit mai mult. Am sperat la un moment dat că am o situație mai bună. În continuare, o seară surprinzătoare și ușor dezamăgitoare pentru noi. Așteptăm mâine dimineață scorul din secțiile de votare și vom face noi comentarii către presă, inclusiv cu privire la pașii următori.
  • Oricum, pentru mine, prea mulți ani de politică nu fac bine sănătății, de aceea sunt absolut hotărât să continui să sprijin orice proiect, orice inițiativă bună, orice cauză frumoasă, pentru că țara aceasta merită mult, mult mai mult decât ceea ce oferă sistemul politic actual.
  • Votul masiv împotriva sistemului politic actual, din această seară, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru cei care fac politică tradițională. Este un mesaj de foarte mare supărare, frustrare și furie împotriva actualelor partide. Și cine nu înțelege acest mesaj, cred că se joacă cu focul.
  • Eu am planuri să rămân activ în viața personală și în viața publică. De politică cred că trebuie să îți pui ghetele în cui după un anumit moment. Nu este singura modalitate de a-ți ajuta țara, de a susține proiecte frumoase, de a investi în tinerii noștri. Deci pentru politică activă, eu cred că cât am făcut până acum e mai mult decât suficient”, a declarat Mircea Geoană.

Pe cine susține Mircea Geoană la Parlamentare

Fostul secretar general adjunct al NATO a anunțat că pentru următoarele alegeri, cele parlamentare, va susține Partidul „România în Acțiune”, dar nu a spus către cine vor merge voturile susținătorilor săi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale:

  • „Voturile pe care le-am obținut e păcat să fie irosite și de aceea cea mai logică, cea mai bună și cea mai proaspătă – dacă vreți – variantă este de a vota la alegerile parlamentare cu acest nou partid, România în Acțiune. Eu le mulțumesc. Au oameni excepțional de buni și de frumoși: Sanda Nicola este doar unul dintre cei care candidează pentru acest nou partid.
  • De aceea îi încurajez pe toți cei care m-au votat – și sunt mai mulți decât o arată această fotografie de etapă – să nu irosim votul nostru și să mergem mai departe cu un proiect politic frumos. Eu îi voi ajuta cât de mult pot și să dea Dumnezeu să vedem un Parlament mai aerisit și cu mai multe variante democratice pentru a crea majorități.
  • Să vedem cine intră în turul 2, că încă nu e clar. Mie mi se pare că în continuare lucrurile se joacă. Nu cred că ceea ce vedem astăzi e ceea ce vom ști mâine. Și scorul nostru va fi mult mai bun decât cel de astăzi, dar probabil insuficient pentru a merge în turul 2. (…) Ne vom gândi mâine (la ce candidat va susține – n.r.), voi discuta și cu echipa mea, mă voi sfătui și cu susținătorii și votanții noștri și vom vedea pe cine susținem în turul 2, care este calea de urmat”, a arătat Mircea Geoană.

Întrebat în legătură cu ascensiunea lui Călin Georgescu, fostul secretar general adjunct al NATO a asemuit-o cu cea a Partidului AUR, spunând că este „profund surprinzătoare”.

„Nu vreau să acuz pe nimeni, Doamne-ferește, dar cred că există un fel de pattern, de model. Și AUR acum câțiva ani de zile a debutat foarte modest și a «explodat» în sensul numărului de voturi. Se pare că e același fenomen și aici. Spun doar că e profund surprinzător modul în care, practic, din niciun fel de sprijin să ajungi la 18%. Estimez că ăsta va fi scorul pe care îl va face Călin Georgescu și o va ajunge pe Lasconi la finalul numărătorii voturilor. (…) Deci, dacă Diaspora votează la fel de mânios la fel ca românii de acasă e foarte posibil să vedem un scor modificat mâine dimineață. Răbdare, e un singur buletin de vot, nu e 2009 – sper! – și atunci o să fie mai clar”, a concluzionat Mircea Geoană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News