„Va fi o săptămână foarte, foarte importantă”, spune oficialul NATO, despre discuțiile programate în zilele următoare, în contextul în care, în ultima perioadă, Rusia a mobilizat la peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, stat care se teme de o posibilă invazie.

„Nu este o negociere. Nu este un for de negociere, este un for de dialog. Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat. Facem încă o dată un apel la Federația Rusă să își retragă forțele militare din jurul granițelor Ucrainei, iar discuțiile pe care le vom antama nu vor avea consecințe cu privire la viitorul Ucrainei sau viitorul Europei fără implicarea Ucrainei sau a aliaților europeni”, a declarat Mircea Geoană.

În timp ce Federația Rusă are anumite preocupări, și suntem dispuși să le ascultăm, și NATO are preocupări cu privire la postura militară foarte agresivă a Federației Ruse, nu doar în jurul Ucrainei, dar în zonele limitrofe teritoriului NATO.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO:

De asemenea, Geoană precizează că NATO nu este de acord cu poziția de forță a Rusiei în privința libertății unui stat european de a adera la Alianță. În plus, în acest moment în rândul aliaților nu există un consens cu privire la adrerarea Ucrainei, o condiție esențială ca acest lucru să se întâmple.

Totodată, secretarul general adjunct al Alianței spune că în cazul escaladării tensiunilor de la granița Ucrainei, deși nu NATO impune eventualele sancțiuni, se pregătesc „consecințe severe“ împotriva Rusiei.

„Ceea ce putem să spunem public, deocamdată, este că ele vor fi cu consecințe foarte severe. Ceea ce au fost, ca sancțiuni economice, după ocuparea ilegală a Crimeei, în 2014, sunt sancțiuni mult mai puțin capabile să afecteze economia și interesele Federației Ruse decât cele pe care le avem în vedere în acest moment”, a explicat Mircea Geoană.

Rusia a cerut recent Occidentului o serie de garanții de securitate, printre care aceea că NATO nu se va extinde spre granițele sale și că anumite arme ofensive nu vor fi desfășurate în estul Alianței.

Ceea ce auzim din partea Federației Ruse cu privire la o așa-zisă militarizare a flancului estic al NATO este pur și simplu un răspuns minim de descurajare pe care noi l-am luat. (…) Situația din jurul Ucrainei rămâne preocupantă, dar riscuri directe de securitate la adresa țărilor membre NATO nu există în acest moment.

Mircea Geoană:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat vineri la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Alianţei că riscul unui nou conflict în Ucraina este real.

„NATO se va angaja într-un dialog de bună credinţă cu Rusia, care se va concentra pe aspectele de fond, dar trebuie să fim de asemenea pregătiţi pentru posibilitatea unui eşec al diplomaţiei”, a spus Stoltenberg.

În același timp, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că situația de criză din jurul Ucrainei poate fi încă rezolvată printr-o „soluție diplomatică”, dacă Rusia acceptă dialogul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News