Adjunctul NATO a susținut că Ciucă „s-a autoinvitat” la summitul NATO din perioada 9-11 iulie și că acolo au vorbit.
„L-am văzut la summitul NATO pe Nicolae Ciucă. Despre candidatura dânsului, parcă un pic, tangenţial. A participat la o recepţie în Congres. Cred că nu este membru în delegaţia Adunării Parlamentare a NATO, probabil că s-a autoinvitat acolo. Am discutat puţin cu el, da. Era şi Vasile Dîncu, erau şi câţiva politicieni de la USR. Delegaţia românească…”, a spus Geoană, citat de news.ro.
Președintele Senatului și al PNL i-a dat replica lui Geoană vineri, 26 iulie, printr-o postare pe Facebook.
„Spre deosebire de domnul Geoană, eu sunt ales de oameni în funcția pe care o ocup, pentru a-i reprezenta. Motiv pentru care am participat și anul acesta la Adunarea Parlamentară a NATO, așa cum am făcut-o și în trecut. Pentru că participarea la întâlnirile diplomatice cu aliații noștri este esențială pentru consolidarea securității României. Imediat după aceea, mi-am continuat activitatea la summitul NATO, la invitația președintelui. Având o funcție în NATO timp de cinci ani, m-aș fi așteptat ca domnul Geoană să înțeleagă mai bine cum funcționează lucrurile”, a transmis Nicolae Ciucă.
Ciucă și-a anunțat candidatura la președinție, Geoană amână
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat pe 16 iulie că şi-a asumat în faţa colegilor din partid că va candida încă din noiembrie 2023, când la Sinaia a avut loc o ședință a conducerii Partidului Național Liberal.
În privința lui Mircea Geoană, Libertatea a scris de acum doi ani, citând surse din anturajul fostului lider PSD, că acesta se gândește să candideze la Președinția României ca independent.
Geoană nu a anunțat deocamdată nimic oficial, dar a spus recent că este „tot mai aproape de o decizie” și că după summitul de la Washington, care a fost în perioada 9-11 iulie, își va spune planurile profesionale, însă deocamdată nu a făcut acest lucru, deși au trecut două săptămâni. Tot Geoană a spus că nu poate face anunțul cât timp este la NATO și că acum se pregătește pentru discuții cu viitorul secretar general Mark Rutte, care vor avea loc în august, pentru că el și Stoltenberg vor să se asigure că tranziția la viitoarea conducere se va face așa cum trebuie.
Mandatul lui Geoană la NATO expiră în octombrie, dar el a subliniat de mai multe ori că nu este obligatoriu să plece în același timp cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adică poate să o facă și mai devreme.
Cele mai recente sondaje sunt contradictorii. Un sondaj INSCOP îl dă favorit pe Geoană pentru preşedinţie, în timp ce un sondaj CURS îl plasează pe poziţia a treia.
Liderii PSD și PNL au decis pe 4 iulie calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Primul tur al prezidențialelor va fi pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie, iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.