Mircea Geoană, despre războiul din PSD. Fostul președinte al partidului spune că tensiunile vor duce la o criză politică prelungită ce, inevitabil, va afecta actul guvernării. ”Suntem în cea mai precară situație de la integrarea în UE și în NATO”, mai spune Geoană, întro postare pe pagina de Facebook.
Fostul lider al PSD, care a fost li premier, spune că anul 2018 nu este doar anul Centenarului, ci și unul dintre ultimele trenuri ca România să nu cadă între scaune, într-o lume în plină reașezare.
”Nu este târziu să ne jucăm cărțile bine. Suntem, însă, în cea mai precară situație de la integrarea în UE și în NATO. Iată câteva riscuri și capcane pe care le-am identificat”, precizează Mircea Geoană.
El arată că există riscul ca războiul din interiorul PSD să conducă la o criză politică prelungită, ce, inevitabil, va afecta actul guvernării. În plus, există și riscul ca PSD să cadă în capcană, ”crezând că Opoziția este prea slabă sau că Președintele și aliații săi nu vor încerca să “divide et impera”, iar trabantul să devină trotinetă”.
Geoană mai afirmă că demonstrațiile împotriva legilor justiției anticipate pentru sfârșitul lunii ianuarie pot să devină un instrument în lupta pentru supremație politică și manual de ”anarhie instituționalizată”.
El a trage atenția și asupra repetării greșelilor pre-criză în politica economică și menționează că există riscul de a nu stimula și alte motoare de creștere în afara consumului și de întârziere în pregătirea forței de muncă pentru Revoluția industrială 4.0, prin investiția în capitalul fizic și uman.
Mircea Geoană menționează că există riscul de a rata șansa de a ne alinia cu nucleul dur al Europei, tentația populismului și a autoritarismului și alinierea de facto a României la “axa” Varșovia – Budapesta.
”Perceptual, România este deja “la pachet” cu iliberalii de serviciu din Vișegrad. Este un risc reputațional și politic major, ce trebuie evitat cu orice preț!”, spone fostul premier, care atrage atenția și asupra declanșării procedurii de deficit excesiv.
Geoană mai vorbește despre riscul miopiei și al lipsei de viziune și curaj. ”Centenarul să treacă pe lângă noi fără să fi reflectat la România viitorului. Riscul de a vedea o coordonare a mișcărilor autonomiste din Catalonia, Scoția sau Flandra cu capetele înfierbântate ale iredentiștilor maghiari din Transilvania. Ratarea pregătirii președintiei României a Consiliului UE și transformarea subiectului în temă electorală.”, mai spune Mircea Geoană.