Zăngănitul de arme şi declaraţiile războinice legate de ultimele evenimente din nordul Mării Negre ar putea să nu fie de rău augur pentru toate ţările situate în vecinătate.
“Nu există o ameninţare directă la adresa României, ca membru NATO şi UE. Suntem însă preocupaţi faţă de presiunea asupra Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi faţă de degradarea climatului regional. În acelaşi timp, trebuie să menţionăm că rolul şi importanţa României şi cea a Poloniei în NATO şi UE cresc exponenţial în raport cu tensiunile din zonă”, ne-a declarat senatorul Mircea Geoană, fost ministru de externe.
Altfel spus, aşa cum Moscova îşi va întări poziţiile pe care le-a cucerit, respectiv Crimeea, şi Occidentul va întări flancul său estic, respectiv România şi Polonia.
Rusia refuză alipirea Transnistriei
Ieri, înainte ca Putin să semneze anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, autorităţile de la Tiraspol, Transnistria, au cerut şi ele Moscovei examinarea posibilităţii de aderare. Putin a fost însă ferm în cadrul declaraţiilor de ieri şi a spus că Rusia nu doreşte anexarea altor teritorii, refuzând astfel această cerere. Totodată, alipirea Crimeei la Rusia a determinat autorităţile din peninsulă să anunţe că vor dizolva unităţile militare ucrainene şi că bunurile statului ucrainean vor fi confiscate. Mai mult, Crimeea va trece pe un alt fus orar, pe cel al Moscovei. De cealaltă parte, guvernul de la Kiev a precizat că nu va recunoaşte niciodată această alipire.