„În aceste momente, cel mai important este sprijinul imediat pentru poporul ucrainean, care se apără împotriva agresiunii ruse, şi trebuie să ne asigurăm că este pe deplin pregătit şi susţinut”, a scris Geoană.
El a precizat că prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti a fost dedicată discuţiilor despre unitatea din cadrul Alianţei şi continuarea sprijinului pentru Ucraina.
„Alături de aliaţii noştri ne-am luat angajamente suplimentare faţă de Pachetul Cuprinzător de Asistenţă al NATO pentru Ucraina, care va finanţa sprijin neletal, inclusiv combustibil şi generatoare. Tot ieri a avut loc Reuniunea Ministerială de Externe a G7, unde am discutat angajamentele privind mecanismul de coordonare a infrastructurii de urgenţă pentru a ajuta Ucraina”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO, care este prezent la București la ministeriala NATO de la Parlament.
Prima reuniune NATO la nivel înalt pe Flancul Estic de la debutul războiului
Ministeriala NATO are loc pe 29 și 30 decembrie la Palatul Parlamentului din București și este primul eveniment de acest tip organizat în România după aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după summitul de la București din 2008. Evenimentul este găzduit, în numele României, de ministrul de externe, Bogdan Aurescu.
De asemenea, aceasta este prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Alături de șefii diplomațiilor din cele 30 de state membre, la reuniune mai participă miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, dar și miniștrii de externe din Republica Moldova, pentru prima oară la o astfel de reuniune, Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina.
La eveniment mai participă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Miniștrii de externe din statele NATO au adoptat marți, 29 noiembrie, o declarație comună, în care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia. „Orice atac împotriva unui stat NATO va primi un răspuns ferm și unit” se arată în document.
Vom continua și intensifica sprijinul politic și practic pentru Ucraina, care continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială, precum și valorile noastre comune împotriva agresiunii Rusiei și vom menține acest sprijin atât timp cât va fi necesar.
Declarația comună a miniștrilor NATO reuniți la Palatul Parlamentului:
Reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre NATO de la Bucureşti continuă miercuri, 30 noiembrie.
VIDEO: Cristian Otopeanu / Libertatea