În ziua în care și-a depus oficial candidatura la BEC, Mircea Geoană a susținut că există o „campanie de linșaj mediatic” finanțată de partidele din România, care îl vizează. În investigația la care face referire se susține că Rareș Mănescu a înființat o firmă cu Aleksei Kozlov, un om de afaceri rus și propagandist al Moscovei. Kozlov a fost în Crimeea de cel puțin zece ori după anexarea ilegală din 2014 și are legături cu un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

Geoană a denunțat investigația, numind-o „așa-zisă anchetă” realizată de un „așa-zis jurnalist”. El a declarat: „Acest tip de kompromat generat și condus de la Moscova este o operațiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid al Federației Ruse împotriva democrațiilor occidentale”.

În aceșași timp, Mircea Geoană anunțat că a solicitat autorităților competente să investigheze tentativa de compromitere care îl vizează. „Am avut astăzi un contact cu Fundația Alex Navalnîi, explicându-le situația”, a adăugat el, referindu-se la acuzațiile împotriva lui aduse de Mihail Hodorkovski.

Geonă a cerut ca divizia de securitate a NATO să ancheteze

Geoană a subliniat că „acest subiect reprezintă o linie roșie” pentru el și că este „o interferență nepermisă a unei puteri străine în democrația țării mele”. El a promis că va dezvălui toate detaliile acestei operațiuni după campanie.

El a explicat că acuzațiile vizează perioada în care era înalt oficial al NATO și că este „obligația standard a diviziei de securitate de la NATO și a serviciilor aliate să vegheze dacă nu cumva a existat, în mod deliberat, acțiune de încercare compromitere a unui înalt oficial NATO”.

Geoană a afirmat că „există amprentele Federației Ruse pe acest tip de operațiune” și că instituțiile statului român și aliații occidentali vor identifica „cauzele reale” ale operațiunii. „Vreau ca această operațiune să o descompunem, să o dezvăluim, să v-o arătăm în întreaga sa complexitate pentru a fi o lecție pentru viitor”, a adăugat el.

„Nu există nicio contribuție a domnului Mănescu la campania prezidențială”

„Nu există nicio contribuție a domnului Mănescu la campania prezidențială și acest lucru este extrem de clar”, a afirmat Geoană. „Există un fel de capacitate a Federației Ruse care să creeze aparențe care să conducă la comentarii de acest gen”, a adăugat el.

Geoană a explicat relația sa cu soții Rareș și Ramona Mănescu, menționând că Rareș Mănescu a avut „o relație episodică cu Mișcarea România Renaște” și că „relația domnului Mănescu cu așa-ziși oameni de afaceri, reali sau imaginari, este problema dânsului”. El a promis că, dacă există ceva necurat în relația lui Mănescu cu cineva din Rusia, va acționa în consecință.

Mircea Geoană și-a depus oficial candidatura

Mircea Geoană, candidat independent, și-a depus joi, 3 octombrie, candidatura la Președinție la Biroul Electoral Central. El a spus că „nu avem maşinării de partid, nu avem bani de la buget” și că, dacă va fi ales, va face public cum au fost cheltuiți banii Administrației Prezidențiale în perioada lui Klaus Iohannis.

Geoană a mai afirmat că „nu este uşor pentru un candidat independent să facă acest demers”, pentru că „procedura este anevoioasă”, iar alegătorii sunt „rezervaţi, pentru că nu au încredere în statul român”.

Mircea Geoană a fost secretar general-adjunct al Alianței Nord-Atlantice timp de 5 ani, în perioada iulie 2019-septembrie 2024. El și-a anunțat candidatura la prezidențiale la o zi după ce și-a încheiat activitatea la NATO.

Urmărește-ne pe Google News