Declarația lui Mircea Geoană din iulie 2021 a fost semnalată luni și de QMagazine.

„Credem că unele dintre reformele la care am contribuit vor fi, de asemenea, apărate nu numai în termeni militari, ci și apărate chiar de poporul afgan”, declara în iulie Mircea Geoană într-un interviu pentru DW.

Așadar, nu cred că există astăzi o șansă pentru o formă de guvernare talibană care va prelua controlul asupra întregii țări.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, într-un interviu publicat de DW pe 14 iulie 2021:

„Cred că există suficientă capacitate în acea țară pentru a apăra acest progres obținut în drepturile sociale și umane”, a mai spus el atunci.

Situația din teren avea însă să se dovedească complet diferită de cea anticipată la vârful NATO. În doar zece zile, talibanii au reușit să cucerească toate orașele importante din Afganistan. Pe 15 august, au cucerit și capitala Kabul, fără să fie confruntări sângeroase. Și în alte orașe, oficialii s-au predat fără să opună rezistență.

Ritmul accelerat în care talibanii au pus stăpânire pe Afganistan, după 20 de ani în care SUA și aliații din NATO au antrenat și echipat forțele de securitate, poate fi explicat prin corupția din statul afgan, dar și slăbiciunea instituțiilor care ar trebui să fie unele de forță, relatau BBC News și The Vox.

Ashraf Ghani, președintele Afganistanului, a fugit din țară după ce insurgenții au intrat în capitala Kabul, invocând că a recurs la acest gest pentru a „evita o baie de sânge”.

În interviul din iulie 2021, Mircea Geoană menționa un fond de susținere a forțelor armate afgane, care va fi „completat până în 2024” și a spus că NATO continuă să lucreze alături de forțele aeriene ale Afganistanului și să instruiască forțele speciale ale țării. O lună mai târziu, soldații afgani au refuzat însă să se opună ofensivei afgane și au depus armele.

NATO își punea speranțele pe o soluție politică la diviziunile din Afganistan. Geoană a spus, în iulie, că NATO încurajează „negocierile de pace interafgane, deoarece la un moment dat va sosi spațiul pentru diplomație”.

Vineri, secretarul general Jens Stoltenberg declara că prioritatea NATO va fi de a scoate cât mai repede oamenii din Kabul şi de a menține aeroportul funcțional, la finalul unei reuniuni de urgență a miniștrilor de externe din statele membre. „Nu vom permite niciunui terorist să ne amenințe”, transmitea NATO talibanilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News