Geoană a afirmat că discuția a avut loc cu „ceva timp în urmă”, fără să precizeze concret când.
„Se întâmplă ceva cu ei și evident că aud și eu și privesc și eu declarațiile. E o anumită nervozitate, poate chiar un început de iritare. E o vorbă românească: De ce ți-e frică nu scapi. Și apropo de cine dă telefon cui. Eu am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu. Pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane de români în plus față de alegerile obișnuite, nu sunt suficiente să câștigi președinția României. Vrei să câștigi președinția României strict pe PSD, nu ai voturi”, a afirmat Mircea Geoană.
El a spus apoi că „în turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul. Diaspora nu, nehotărâții nu, e o limitare”. „Pentru o participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important. Pentru prezidențiale, unde sunt 65% participare pentru președinte, românii se mobilizează și merg la vot. Nu sunt voturi suficiente”, a continuat fostul președinte social-democrat din perioada 2005-2010.
Mircea Geoană a mai afirmat că a fost dat afară din PSD – „un partid pe care l-am slujit cu bună credință, dar, cine știe, poate un șut undeva e un pas înainte”.
Întrebat apoi dacă Marcel Ciolacu a fost printre cei care au venit la el în birou, Geoană a răspuns sec: „Da”.
Cât despre sondajele recente care îl dau pe primul loc în încrederea românilor pentru alegerile prezidențiale, Geoană a răspuns că este măgulit că atât de mulți români au încredere în ceea ce a făcut.
Mandatul lui Mircea Geoană la NATO expiră în octombrie. Libertatea a scris încă de acum doi ani, citând surse din anturajul fostului lider PSD, că Geoană se gândește să candideze la Președinția României ca independent, dar deocamdată nu a anunțat nimic.
Pe 31 ianuarie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, potrivit statutului partidului, Mircea Geoană nu poate participa la o competiţie internă, pentru că nu este membru PSD, dar dacă dorește, atunci „să ne caute”, fiindcă „am acelaşi număr de telefon”.
PSD și PNL nu au decis comasarea
Afirmațiile au venit în contextul în care, după aproape trei ore de discuții la Palatul Victoria între cele două partide de coaliție, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și cel al PNL, Nicolae Ciucă, nu au căzut de acord în privința comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, au declarat luni, 12 februarie, surse din coaliție pentru Libertatea. „Nu știm, sincer, ce șanse mai sunt să ne înțelegem”, au precizat surse din coaliție.
Patru tipuri de alegeri sunt programate în acest an, este vorba despre europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În acest moment, singura certitudine este că pe 9 iunie vor avea loc alegerile europarlamentare.