Geoană a afirmat că Federaţia Rusă va suferi sancţiuni financiare mult mai severe decât cele din 2014, aplicate după anexarea Crimeei, dacă va invada Ucraina.

„Toate informaţiile pe care le avem spun că există o mobilizare extrem de masivă pregătită într-o succesiune potenţială: decizie la Kremlin, execuţie pe teren în Ucraina, care poate să se întâmple în orice moment. Noi nu spunem că este iminent atacul. Spunem că, în acest moment, Federaţia Rusă şi-a construit în jurul Ucrainei forţe, logistică, elemente de comandă şi control care, în cazul în care preşedintele Putin va da ordinul de agresiune militară împotriva Ucrainei, pot acţiona într-un timp foarte scurt. Suntem într-un moment de risc sporit ca decizia de la Kremlin să fie una agresivă”, a explicat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că „Federaţia Rusă este agresorul, nu este victima. Şi este un agresor repetat la adresa integrităţii teritoriale a vecinilor săi”. Afirmația vine după ce liderul de la Kremlin a spus că SUA și NATO vor să atragă Rusia într-un război, iar ministrul de externe rus a acuzat statele și mass-media occidentale că duc „o campanie de dezinformare la scară largă” privind o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia, „pentru a distrage atenția de la propriile acțiuni agresive”.

„NATO nu este în sine o organizaţie care să impună sancţiuni, dar observaţi această unitate ireproşabilă între NATO, UE, Marea Britanie, G7. În clipa de faţă există o unitate impecabilă în interiorul întregului Occident politic”, a adăugat Mircea Geoană conform news.ro.

„Noi spunem foarte clar Federaţiei Ruse: Dacă repetaţi acest scenariu de agresivitate, costul pentru voi – economic, tehnologic, reputaţional – va fi mult mai sever decât ce s-a întâmplat după 2014”, a transmis el.

Potrivit oficialului NATO, „Federaţia Rusă poate să aleagă dintr-un spectru de măsuri: atacuri cibernetice, destabilizare, lovitură de stat”, iar țara condusă de Vladimir Putin creează provocări prin intermediul agenților serviciului secret de securitate FSB, succesorul KGB-ului.

Au foarte mulţi agenţi FSB care sunt trimişi în ultima perioadă pentru a crea instabilitate şi pentru a provoca. Partea americană a devoalat un plan pe care ruşii îl aveau, să creeze un video foarte viral, în care militari îmbrăcaţi în uniformă ucraineană, de fapt ruşi, provocau un incident undeva în Donbas, pentru a crea un pretext.

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO:

Publicația germană Der Spiegel a scris sâmbătă, 12 februarie, citând surse CIA, că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea fi declanșat miercuri, 16 februarie. Moscova a negat planurile de invadare, spunând că îşi apără „propriile interese de securitate împotriva agresiunii aliaţilor NATO”.

Între timp, mai multe state occidentale au început să-și evacuaze personalul din Ucraina. România a anunțat și ea o decizie similară. Iar agenția de stat rusă Ria Novosti a precizat, citând surse, că și angajații misiunilor diplomatice ruse au început să părăsească țara.

 
 

Urmărește-ne pe Google News