„Peste două treimi din forţele surse sunt deja blocate în Ucraina. Vedem că vin întăriri din Armenia, Georgia, Siberia, din alte zone, dar, uitându-ne la numărul de trupe, la numărul de avioane, la numărul de nave, te uiţi la ce are NATO şi ce are Rusia acuma (…) Deci nu sunt riscuri la adresa securităţii noastre”, a dat asigurări Geoană.
Afirmând că Rusia „înţelege cel mai bine mesajul forţei şi nu neapărat mesajul diplomaţiei”, oficialul NATO a subliniat că Alianța „şi-a amplificat prezenţa pe Flancul Estic, inclusiv în România, de o manieră excepţională”.
Am activat planuri de apărare pentru toţi aliaţii pe Flancul Estic. În clipa de faţă sunt peste 40.000 de militari sub comanda comandantului suprem aliat, avem sute de nave care stau practic în cer în permanenţă, avem sute de dispozitive, inclusiv elemente antirachetă care sunt foarte vigilente.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO:
În contextul în care Rusia a anunțat că a folosit rachete hipersonice pentru a distruge un depozit militar, secretarul general adjunct al NATO a fost întrebat în ce măsură scutul la Deveselu ne protejează în cazul unui atac.
„România, la fel ca şi alte ţări din NATO, dispun de un sistem foarte sofisticat de apărare anti-rachetă şi nu e vorba doar de un sistem, e vorba de totalitatea sistemelor pe care le avem”, a răspuns Mircea Geoană.
Oficialul a precizat și că în perioada următoare pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv în România, vor veni mai multe trupe NATO.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina