„Cât de mult se poate transforma România? Cât de mult ținem să gândim cu mințile noastre și să nu mai facem lucrurile la dictare? Cât de mult se poate inova în România? Ce viziune realistă pentru viitor ne putem construi?” afirmă Mircea Geoană în clipul video postat pe Facebook.
El s-a întrebat dacă, în afara vorbelor și a promisiunilor neonorate, există un viitor mai bun pentru români.
„Viitorul României a intrat în criză de timp. De zeci de ani plutește în ceață, se împleticește în vorbele unor politicieni și cam atât. Viitorul României trebuie reproiectat pe baze reale, pe nevoi concrete, pe termen scurt, mediu și lung. Trebuie cântărit inginerește”, a adăugat Geoană.
„Dragi prieteni, vă invit să ţineţi aproape, fiindcă zilele următoare voi face un anunț strâns legat de o viziune sănătoasă și ambițioasă pentru România”, și-a încheiat Geoană mesajul video.
Mandatul lui Mircea Geoană la NATO expiră în octombrie 2024, înaintea alegerilor prezidențiale. Libertatea a scris încă din vara anului trecut, citând surse din anturajul fostului lider PSD, că Mircea Geoană intenționează să candideze la președinția României ca independent și își pregătește terenul în acest sens.
Geoană, paralelă cu președintele Cehiei, care a candidat ca independent
Secretarul general adjunct al NATO va lansa pe 24 noiembrie 2023, la Târgul Gaudeamus, o carte intitulată „Bătălia pentru Viitorul României”.
„România se află într-un moment mai periculos decât alte naţiuni, în plin cerc vicios al neputinţelor şi al corupţiei de acasă faţă de diferenţele de nivel economic şi de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic şi nici un factor de influenţă economică sau culturală nu au ştiut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, afirmă Mircea Geoană în cartea sa, într-un fragment citat de Digi24.
Ipoteza candidaturii lui Geoană ca independent la președinție în 2024 reiese și dintr-un fragment din carte, în care a făcut referire la președintele Cehiei, Petr Pavel.
„Exemplul recent al preşedintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câştigat susținut, iar nu dependent de partide”, scrie în carte, potrivit sursei citate.
Contactat de Libertatea, Mircea Geoană a confirmat autenticitatea pasajelor apărute în presă.