„Implicarea în viaţa cetăţii, schimbarea în bine a destinului naţiunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare şi presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferinţa ta politică, în clipa în care tu ai pus ştampila … Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa”, a declarat Mircea Geoană.
Acesta a precizat că „nu există ţară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu ştii cine le-a tipărit şi automat, de multe ori să nu ştii cine le numără”.
În opinia sa, România „nu vrea sau nu poate – de obicei este o combinaţie dintre cele două – nici nu vrea şi nici nu poate să democratizeze în profunzime votul”.
„Vot prin corespondenţă, vot electronic… Ce e asta? Nu ştiu să protejez datele? Hai să fim serioşi, avem IT-işti printre cei mai buni din lume”, a continuat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO i-a îndemnat pe cei prezenţi să îi tragă la răspundere în mod constant pe reprezentanţii lor.
„Problema este că după ce ai ales pe cineva, obligaţia şi responsabilitatea ta nu se transferă pe umerii celui sau celei pe care l-ai votat. Trageţi-i la răspundere, întrebaţi-i unde se cheltuiesc banii, faceţi petiţii”, a spus Mircea Geoană.
Acesta s-a referit şi la reticenţa tinerilor de a intra în politică, dar, în opinia sa, „altă profesiune în lume în care să faci schimbare nu e decât prin politică, nu există altceva”.
„Nici Bill Gates, cu fundaţiile lui, nici cel mai mare preşedinte de companie internaţională sau naţională, nimeni nu poate să schimbe lucrurile în profunzime aşa cum o face un om sau o femeie politică responsabil”, a completat Mircea Geoană.
FOTO: Hepta
Abiatar • 24.05.2024, 00:05
Imi doresc sa candideze la presidentie si sa castige ca sa poate schimba ceva, numai ca imi este frica de ultima parte, camd ajimge acolo uita tot si isi face si asa o vila
NicolaeS • 19.05.2024, 14:59
Nu se doreste sa se imbunatateasca sistemul de vot. De putut s-ar putea dar atunci si-ar pierde din importanta cei care numara voturile. Cu totii stim ca nu conteaza cu cine votezi. Conteaza cine numara voturile.
HOPAHPO • 19.05.2024, 11:29
Niciodata nu vom putea sti cu exaccitate cate voturi au fost tiparite si cat dintre aceste voturi au fost folosite pentru a ingrosa numarul votantilor pentru un partid sau altul.Este un risc foarte mare in fraude. Fiecare vot trebuie sa se stie unde a fost tiparit. Sant programe care trebuie sa controleze voturile si asa se poate evita fraude.In momentul prezentarii buletinului de identitate in calculator apare daca ai votat sau nu .In Romania sistemul este primitiv, de pe vremea lui Ceausescu si nimeni nu vrea sa l schimbe, stiind ca acest sistem poate fi in favoarea partidelor. La fel si cu pensiile,postasii duc si acum banii intr o geanta de le rupe umarul. Nimeni nu se gandeste sa faca un program care sa inbunatateasca sistemul de primirea pensiilor .Ce vor face cand hotii vor devenii agresivi si vor fura banii postasilor ? Vina o sa fie a lor ca nu au geanta cu cod cifrat ? O sa vedem si acum sacii cu voturi plimbandu se prin restaurante si parcuri , pana la numarare.