Şeful statului l-a decorat, vineri, pe preşedintele de onoare al PNL, într-o ceremonie desfășuratăîn Sala Unirii, la Palatul Cotroceni. Decoraţia i-a fost acordată liberalului cu ocazia împlinirii a 100 de ani. „Viața mea a fost un roman”, a spus veteranul liberal, la ceremonia de la Palatul Cotroceni.

„Sunteţi unul dintre cei căruia i se datorează revigorarea unei doctrine democratice în anii ‘90. Mai mult, aţi contribuit la dezvoltarea unei culturi a dialogului într-o perioadă când societatea civilă abia începuse timid să pulseze. Dar, mai presus de toate, aţi inspirat şi continuaţi să inspiraţi prin vigoarea de care aţi dat dovadă pe tot parcursul carierei dumneavoastră. Întreaga viaţă vi s-a identificat cu liberalismul şi cred că suntem cu toţii de acord că, în bună parte, liberalismul după 1990 se identifică cu dumneavoastră. Dar, mai mult decât atât, sunteţi un reper prin implicarea în resuscitarea unei culturi a democraţiei, a civismului şi a integrităţii actului politic”, a spus președintele Klaus Iohannis, la ceremonie.

Mircea Ionescu Quintus este politicianul care a trăit  în regimul dictatorial al lui Carol al II-lea, care i-a cunoscut pe Ion Antonescu şi a avut sentimente de preţuire faţă de Regina Maria şi de Regele Ferdinand întregitorul. A prins două războaie mondiale şi o Revoluţie.

Lideri PNL, despre Mircea Ionescu Quintus: Este istoria vie a partidului!

Liderii PNL au vorbit, pentru Libertatea, despre ce reprezintă Mircea Ionescu Quintus pentru partid dar și pentru ei, personal. Și-au amintit momentele în care acesta a intervenit, în crizele politice din interiorul partidului dar și ajutorul pe care l-au primit de la seniorul liberal.

Raluca Turcan, președintele interimar al PNL: ”Îi datorăm seniorului Mircea Ionescu Quintus nici mai mult nici mai puțin decât existența, până în prezent, a Partidului Național Liberal. Este cel care a susținut, cu îndârjire, unificarea tuturor facțiunilor liberale după 1990. Determinarea domniei sale de a nu se dezice în niciun moment de Partidul Național Liberal, chiar și în momentele grele de temniță comunistă, este o lecție de onoare și demnitate pe care trebuie să o învețe orice liberal. Crezul lui Mircea Ionescu Quintus poate fi oricând o sursă de inspirație pentru toți cei care doresc să se dedice politicii pentru a se pune în slujba comunității, solicitând nimic pentru sine, dar dând totul pentru a fi fideli unui principiu. Sunt onorată că mă aflu în PNL alături de Mircea Ionescu Quintus, un adevărat reper, nu numai pentru membrii liberali, ci și pentru fiecare cetățean al României, neangajat politic. Venerabilul nostru coleg nu reprezintă doar un model al valorilor autentice liberale ale cărui fapte vorbesc despre trecutul PNL, ci este un garant al unității și forței viitoare a Partidului Național Liberal”.

Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL:  „Ce poţi să spui despre Mircea Ionescu Quintus, omul al cărui destin este simbiotic legat de destinul PNL? Nu cunosc o altă personalitate politică în România care să fie atât de devotat unui proiect politic cu care a traversat regimul monarhic, apoi anii cumpliți ai dictaturii comuniste și reclădirea idealurilor liberale într-o societate frământată de o tranziție perpetuă. Cât de mult trebuie să se fi schimbat PNL în toţi aceşti ani și ce resurse incredibile poţi să ai pentru a te adapta și a fi prețuit la nivelul uriaș la care este prețuit Mircea Ionescu Quintus de către toți colegii mei?

Cred că România democratică și europeană din acest moment nu poate fi imaginată fără efortul și stăruința unor „coloși” precum Quintus, Câmpeanu, Rațiu sau Coposu. Mircea Ionescu Quintus este și va fi întotdeauna un model politic de urmat pentru orice tânăr care începe o astfel de carieră, iar în plan personal vă mărturisesc că mi-a fost întotdeauna un blând și cald sfătuitor și un susținător loial. Am să prețuiesc toată viața medalionul pe care mi l-a dăruit, cu simbolul unui taur, zodia în care s-a născut băiatul meu, Noah”.

Ludovic Orban, candidat la șefia PNL:Mircea Ionescu Quintus este istoria vie a PNL-ului. Îmi aduc aminte cum a condus ultimul Congres al partidului, din 2014. Deși mulți nu credeau, a avut vigoarea necesară pentru a conduce acest for de conducere”.

Crin Antonescu, fost președinte al PNL: ”Cred că cel mai prețios lucru pe care ni l-a oferit domnul Mircea Ionescu Quintus este memoria unei alte lumi românești, în care ținuta, atitudinea, comportamentul, politețea erau măsuri ale personalității, inclusive în politică. Sunt multe întâmplări pe care atât eu cât și colegii mei le-am adunat în cei 27 de ani. Pentru mine este imposibil de uitat modul în care domnia sa m-a convins într-un moment, când, fiind încă un politician tânăr și lipsit de experiență administrativă, aveam serioase ezitări să dau curs unei nominalizări pentru conducerea unui minister, în 1997. Pledoaria domnului Quintus și sprijinul și încurajarea pe care mi le-a oferit, argumentele sale sunt pentru mine cu totul memorabile”.

Cătălin Predoiu, deputat PNL și fost lider al PNL: „Îi doresc multă sănătate și putere, ani mulți de acum înainte, domnului Mircea Ionescu Quintus! Îmi aduc aminte de rolul său important în fuziunea care a stat la baza noului PNL. Echilibrul și experiența sa politică sunt în continuare foarte utile și benefice partidului. Ca simplu membru PNL, îi multumesc pentru eforturile sale și pentru faptul că rămâne prezent în momentele politice importante pentru partid”.

Cristian Bușoi, secretarul general al PNL: „Mircea Ionescu Quintus reprezintă nu doar un simbol al PNL, dar și un reper pentru noi, tinerii politicieni liberali. Echilibrul său, povețele pline de talc, luciditatea și mai ales optimismul său de nezdruncinat ne-au încărcat mereu de energie și ne-au consolidat convingerea că PNL va izbândi, în ciuda tuturor greutăților”.

Quintus, cel mai longeviv lider politic din România

Mircea Ionescu Quintus este cel mai longeviv lider politic al României. S-a născut pe 18 martie 1917 în orășelul cherson, din Crimeea, unde familia sa era refugiată. Tătăl său, Ionescu Quintus, care a fost avocat de profesie, a avut nu mai puţin de nouă mandate de parlamentar.

Mircea Ionescu Quintus a fost președinte al PNL, între 1993 și 2001, senator de Prahova, în două legislaturi, 1996-2000 și 2004-2008, dar și membru al Guvernului Stolojan, primul guvern pluripartit de după 1989. Atunci a deținut funcția de ministru al Justiției, în perioada 1991 – 1992. Din data de 19 octombrie 2002 este președinte de onoare al PNL. Este, de asemenea, membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Mircea Ionescu Quintus a primit în aprilie 2009 gradul de general de brigadă în retragere din partea președintelui Traian Băsescu. De asemenea, Curtea de Apel București a decis că Mircea Ionescu Quintus nu a făcut poliție politică, după ce acesta a dat în judecată Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în urma apariției sale pe lista foștilor colaboratori ai Securității publicate în Monitorul Oficial.

În perioada 1945 – 1947 Quintus devine membru al Partidului Naţional Liberal, membru al Tineretului Liberal „Brătianu” din judeţul Prahova şi membru al Comitetului Naţional al Tineretului Liberal.

Quintus este căsătorit cu Viorica Ionescu-Quintus, provenită dintr-o familie cu tradiţii liberale. Soţia sa, ca şi el, este membră a PNL din anul 1945 – de la vârsta de 17 ani. Cei doi au un copil,  Răzvan Quintus. Acesta s-a născut în timp ce tatăl său era deţinut la Coasta Galeş. Fiul său avea să urmeze profesia tatălui şi bunicului său, fiind licenţiat în drept.

Seniorul PNL a fost primul fost parlamentar care a declarat că refuză pensia specială de demnitar, spunând că nu vrea să își păteze onoarea cu astfel de chestii. În urmă cu un an, la împlinirea a 99 de ani, a fost sărbătorit de partid la Ploieşti, în cadrul unui eveniment la care au participat aproape două mii de oameni.

Anul acesta, seniorul liberal va sărbători la București, la Cercul Militar Național, alături de colegii din partid.

Urmărește-ne pe Google News