”Nu mi-a fost ușor să trăiesc o așa de îndelungată viață”, a mărturisit Mircea Ionescu Quintus, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis dar și a liderilor PNL care au dorit să asiste la decorarea președintelui de onoare al formațiunii.

Quintus, care este și scriitor, a pregătit și o epigramă pentru această aniversare specială de centenar: ”Vreo sută ani mi se adună / Ca prin păduri semeții brazi/ Și s-or găsi destui să spună/ Ce mai înseamnă suta, azi!”, a recitat el, vizibil emoționat.

El a împărtășit și o epigramă socială, pe care a scris-o, și care se referă la obârșia noastră, ca popor: ”Bogați sau săraci / Ne tragem din daci/ Dar astăzi din Dacii / Coboară săracii”.

Quintus mărturisește că își vede viața ca un roman. ”Spunea cineva că un roman, dacă nu ar avea 700 de pagini, ar fi o nuvelă. Eu vreau să vă spun că viața mea este un roman. Am luat viața pe umerii mei, și pe răspunderea mea, încă de la 15 ani, când din nefericire, bunul și valorosul meu părinte ne-a lăsat. De atunci am avut răspunderea familiei”, a afirmat el.

După Revoluție, doi tineri înalți mi-au oferit un milion de lei, pentru consultanță, dar am refuzat: M-am ferit mereu de compromisuri!

Quintus a ținut să declare că nu este un om sărac, la vârsta sa. ”Am o casă a soției, de zestre, și retribuțiile, am două pensii. Avem tot ce ne trebuie. Nu sunt sărac, dar nici nu am pus nimic deoparte”, afirmă el. A povestit că, de-a lungul timpului, a primit o ofertă foarte tendantă, dar a refuzat-o.

Se întâmpla când era vicepreședinte al Camerei Deputaților, după 1989, și, spune el, ”s-a trezit cu două persoane frumoase, înalte”, la el în birou, care i-au propus să îl angajeze. ”Aveam 10.000 de lei, pe atunci, salariul de vicepreședinte al Camerei. Mi-au zis: Vă oferim un milion, pentru priceprea dumneavoastră. Le-am zis: Sunteți liberi! Mi-am dat seama despre ce este vorba. M-am ferit de-a lungul vieții de compromisuri și de lucruri incorecte”, a povestit Mircea Ionescu Quintus.

Cu umorul său, Quintus a glumit pe seama stării sale de sănătate, la cei 100 de ani. ”Mi-a zis cineva că îmi păstrez mintea. Ei, nu e chiar așa”, a spus el, după ce și-a pierdut firul discursului, la un moment dat.

Quintus spune că și-a împărțit romanul vieții, în trei capitole, ca avocat, în profesie, ca ostaș și ca om politic. El spune că a încercat să își slujească întotdeauna oamenii din jurul lui, societatea și patria.

Mi-am făcut datoria ca ostaș, șapte ani am făcut toate campaniile militare

”Am îmbrăcat haina militară în 1938, când am terminat facultatea și am revenit la haina vicilăm, peste șlapte ani, făcând toate campaniile, aproape toate. Mi-am făcut datoria și am primit o înaltă distincție de război”, a povestit el.

Quintus spune că, în opinia sa, crede că și-a făcut datoria și ca om politic, în ultimii 25 de ani. ”Când am ieșit la pensie mi-am zis: Parcă aș mai face ceva”, și am făcut politică, a spus el, precizând că PNL este ”partidul familiei sale”.”Bunicul meu ploieștean a fost unul dintre fondatorii, în 1875, a Partidului Național Liberal, și tatăl meu a fost un fruntaș liberal și apoi am venit eu. de o sută de ani, familia Ionescu Quintus trăiește în Partidul Național Liberal”, a mai declarat președintele de onoare al PNL.

Ce le-a spus celor de la Putere care i-au transmis urări de sănătate: ”Urați-mi să câștigăm, domnule, să ne facem și noi datoria!”

Mircea Ionescu Quintus a mai povestit că în timp ce se deplasa spre Cotroceni a fost sunat de un fost șef de stat, Ion Iliescu, el arătând că a fost impresionat de gestul acestuia.

”L-am felicitat și eu astăzi, pentru ziua de naștere, de ziua lui nu am putut, nu mă simțeam bine. Este un gest frumos, vreau să vă spun că prima decorație înaltă o am de când era președinte Ion Iliescu, pentru ce am făcut eu la Constituție. Apreciez foarte mult, am primit foarte multe felicitări, din partea Opoziției, a opoziției față de noi. M-au rugat să fiu sănătos, dar le-am spus: Urați-mi să câștigăm, domnule, să ne facem și noi datoria”, a spus Mircea Ionescu Quintus.

Liberalul nu a dorit să dea sfaturi, pentru o viață îndelungată. Asta pentru că, spune el, nu e bine nici să fie prea îndelungată. ”Uitați-vă la mine, stau pe scaun și tare mi-aș dori să mă mișc, dar mi-e teamă că aș putea să îmi rup ceva și asta mi-ar mai trebui”, spune Quintus.

El a transmis și un mesaj românilor: ”Încă la vîrsta mea, tot mai sper că ne putem așeza și noi, românii ăștia vrednici și amărâți. Să trăiască așa cum merită să trăiască un om ca lumea”.

Sursa Foto: Presidency.ro

Urmărește-ne pe Google News