Fostul ministru a spus că sunt trei lucruri de care trebuie să se țină cont pentru un an școlar de succes: profesorii să predea de două ori mai bine decât au făcut-o în anii trecuți, să aibă capacitate de autocontrol, pentru a nu fi copleșiți și a transmite propriile îngrijorări și anxietăți și să stea mai mult de vorbă cu părinții elevilor.
Anul școlar va fi încheiat cu succes dacă elevii vor fi învățați ce trebuie să învețe. Nu este suficient să nu avem copii cu coronavirus, ci ei trebuie să învețe ce trebuie să învețe în acest an, altfel este un eșec din punct de vedere educațional.
Mircea Miclea:
Un profesor care predă bine, focalizează atenția copiilor pe lecție și o parte din timp îi scoate din îngrijorările lor.
”Trebuie să captăm elevii în lumea lecţiei pe care o predăm. Dacă eu predau bine lecţia mea, elevii nu o să se atingă şi o să respecte măsurile sanitare. Focalizarea lor nu trebuie să fie pe proceduri, ci pe conţinutul didactic. Cu cât calitatea prestaţiei profesorului lor va fi mai mare, cu atât regulile vor fi respectate. Ei nu trebuie să fie paznici sanitari”, a mai spus fostul ministru al Educației.
Mircea Miclea a explicat ce efecte poate să aibă asupra elevilor o lecție bună.
E ca și cum ai citi un roman bun, te absoarbe, te duce în lumea lui și uiți de lumea și de necazurile din jurul tău. Asta trebuie să devină o lecție.
Mircea Miclea:
Mircea Miclea a precizat că este esenţial ca profesorii să-şi controleze emoţiile, pentru a nu transmite anxietate către elevi.
„Dacă profesorii vor fi copleşiţi de propriile îngrijorări, vor transfera anxietatea lor la elevi. Elevii vor fi mai anxioși dacă vor vedea profesorul lor este anxios”, a explicat Miclea.
Fostul ministru le recomandă profesorilor ca în noul an școlar să acorde mai multă atenţie decât înainte relaţiilor cu părinţii.
”Este foarte posibil ca părinții să aibă propriile lor neliniști, anxietăți. Va trebui să stea mai mult de vorbă cu ei, să îi asigure că, în orele lor, lucrurile vor fi ok. Adică va trebui să facă un pic de consiliere și cu părinții”, a mai spus Miclea.
Alocare bugetară pentru învăţământ remedial
Mircea Miclea a vorbit și despre ce ar trebui să facă Ministerul Educației pentru a fi un an școlar câștigat. Fostul ministru al Educației crede că cel mai important este ca, în bugetul de anul viitor, obligatoriu să fie alocate fonduri pentru învățământ remedial.
Cu siguranță vor fi elevi care, din varii motive, nu vor putea să asimileze în aceste condiții materia. Noi trebuie să avem grijă de ei.
Mircea Miclea:
Asta înseamnă că plătești meditații cu profesori pentru ca elevii respectivi să recupereze materia învățată.
Fostul ministru al Educației a dat ca exemplu Marea Britanie, care a alocat 1,5 miliarde de lire sterline pentru învățământ remedial.
Mircea Miclea a mai spus că Ministerul Educației ar trebui să se ocupe de e-learning. Asta înseamnă ca lecțiile pentru fiecare materie să fie făcute de cei mai buni profesori și apoi încărcate pe o platformă de e-learning.
”Un profesor care predă prost în fața clasei, va preda și mai prost în fața unui ecran. Atunci, ar trebui selectați profesorii cei mai buni pe diverse materii și lecțiile lor filmate. În jurul acestor filmări, poți să adaugi exemple, contraexemple, texte, resurse suplimentare, aplicații și să faci o lecție model”, a explicat Miclea.
Pandemia a afectat sănătatea mintală a românilor
Mircea Miclea, care este și profesor la Facultatea de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai, a spus, din calitate de psihoterapeut, cât de tare ne-a afectat pandemia de coronavirus.
”Din păcate, pe platformele noastre de psihoterapie online, a crescut numărul de conturi de opt ori în ultimele luni, deci sunt de opt ori mai mulți oameni care au nevoie de terapie decât înainte și cred că acest trend va continua”, a precizat Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.
El a mai spus că autorităţile trebuie să transmită şi mesaje de siguranţă către populaţie, nu numai pe cele de pericol.
„În fiecare zi se comunica un mesaj de pericol, dar ar trebui comunicate şi mesaje de siguranță. De exemplu: Guvernul a cumpărat şi 400 de paturi. Aceste mesaje ar aduce un echilibru”, a mai spus Mircea Miclea.
El crede că această perioadă de pandemie este o bună oportunitate de a învăța să tolerăm mai mult riscurile.
Vrem să trăim o viață care nu are niciun risc. Nu există viață care nu are riscuri, numai materia nevie nu are. A fi viu înseamnă a-ți asuma riscuri.
Mircea Miclea:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro