Miriam se trezește în fiecare dimineaţă cu acceaşi determinare: aceea de a mai pune o cărămidă la visul ei. Ştie că într-o zi, nu prea îndepărtată, va dansa pe cele mai mari scene ale lumii, acolo unde vrea să fie prim-solistă.
Fata a făcut primii paşi în sala de dans când avea doar 6 ani și imediat și-a dat seama că acesta este drumul ei. Acum, la 15 ani îşi propune să fie în fiecare zi mai bună decât a fost ieri. A lăsat, scrie Jurnalul Bihorean, la mii de kilometri familie, casă, prieteni şi s-a stabilit la Dresda. Acolo unde a fost admisă în urma unei audiţii la care au participate 70 de dansatori.

”Eram foarte fericită în sala de dans. La început aveam antrenament de două ori pe săptămână. Eu ştiam exact care sunt acele zile, dar întrebam în fiecare dimineaţă dacă am antrenament. Când aveam, eram foarte fericită toată ziua. În scurt timp s-au organizat preselecţii. Eu am fost selectată la o categorie mult mai mare, în grupa în care erau fetiţe de până în 12 ani. Eu aveam 6 ani”, povesteşte, pentru sursa citată, Miriam Abrudan.

Timp de şanse ani, Miriam a practicat show-dance, o combinaţie între gimnastică ritmică, gimnastică artistică şi balet. Campioană mondială la trio și aur la Mondialele din Croaţia 2010 sunt doar câteva dintre premiile adolescentei.

Miriam a fost admisă la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „ Octavian Stroia” din Cluj – Napoca, unde a pus pentru prima dată poantele în picioare și a câştigat locul III la un concurs internaţional de balet.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Una dintre întâlnirile care au ajutat-o pe Miriam în deja cariera sa a fost cea cu maestrul Vasile Solomon, șeful și coregraful ansamblului de balet al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, cu studii la Moscova, acolo unde a descoperit un cadru în care baletul era conceput, împreună cu muzica, drept o necesitate spirituală a societăţii.

”Dansul clasic este admirat şi totodată invidiat, pentru că nu mulţi pot să îl facă. Adoptaţi poziţia cultă, rafinată şi amintiţi-vă ce spunea Albert Einstein: ”Dansatorii sunt atleţii lui Dumnezeu!”, le spune adesea maestrul balerinilor.

“Maestru Vasile Solomon mi-a spus că baletul e matematică. Şi are dreptate. Trebuie să vezi lucrurile. Într-un balet, la o variaţie poţi să ai 10 corecturi. Ţi se explică o dată, trebuie să ţii minte, altfel faci degeaba. La studiu trebuie să înveţi azi corecturile avute ieri. Exerciţiul ţi se arată o zi, o dată, trebuie să fii atent , să înregistrezi cu mintea. Paşii sunt foarte exacţi, nu poţi să-i faci altfel. Există şi o tehnică”, spune Miriam.

Românca a fost admisă la Palluca Schule – Hochschule fur Tanz în urma unei concurenţe acerbe. După prima audiţie, din 70 de balerine, au rămas 6, iar după a doua audiţie, două: Miriam şi o altă balerină, admisă într-o clasă mai mare. A două rundă de audiţii a durat o săptămână, timp în care Miriam a petrecut toate orele alături de profesorii acestei prestigioase şcoli, una dintre cele cinci universităţi de Arte din Saxonia.

Odată admisă aici la, Hochschule für Tanz Palucca Dresden, fondată în 1925, singura universitate independentă din Germania dedicată exclusiv dansului, Miriam studiază 6-7 ore pe zi dans, iar atunci când are repetiţii pentru spectacole şi mai mult. O pereche de poante rezistă în acest regim de antrenament doar două săptămâni.

Visul lui Miriam e să ajungă ca prim-solistă pe marile scene ale lumii. Pentru asta e gata să studieze balet classic la New York, în SUA.

Sursa foto: jurnalbihorean.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News