El a susținut că nu a fost nicio „mineriadă” acum 34 de ani și că nu a fost în București pe 13 iunie 1990, când au început violențele împotriva manifestanților care protestau în Piața Universității împotriva regimului condus de fostul președinte Ion Iliescu.

„Care mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, i-a certat Miron Cozma pe jurnaliştii care l-au întrebat despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor, a relatat Agerpres.

Nu este prima dată când Miron Cozma a fost audiat la Parchetul General în acest dosar. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, acum în vârstă de 69 de ani, a fost audiat de mai multe ori în ultimii 34 de ani, dar justiția nu a ajuns niciodată la un verdict definitiv.

Recent, fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare, din nou, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei. Din cauza vârstei, procurorii au mers la casa lui din Primăverii. Parchetul General a anunţat, de asemenea, punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, tot pentru infracţiuni contra umanităţii. Același lucru s-a petrecut și acum 7 ani.

Au mai fost puşi sub acuzare fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele).

Dosarul Mineriadei, tergiversat în instanțe

Din 22 aprilie 1990 și până pe 13 iunie 1990, în Piaţa Universităţii din Bucureşti a avut loc o manifestaţie împotriva regimului Iliescu, cel care fusese ales președinte la alegerile din luna mai.

Apoi, forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva oamenilor care protestau pașnic sau a celor care se aflau întâmplător în acea zonă, iar evenimentele au rămas în istorie drept cea mai sângeroasă și mai brutală intervenție a minerilor conduși atunci de Miron Cozma.

Nici la 34 de ani după ce minerii chemați la București i-au bătut pe manifestanți, justiția nu i-a condamnat pe cei vinovați.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

După o tergiversare de 27 de ani, dosarul Mineriadei a fost trimis în instanță abia în 2017, în urma unei cereri exprese a CEDO, care a obligat statul român să redeschidă ancheta.

Inițial, în 2017, au fost trimişi în judecată, printre alții, Ion Iliescu (94 de ani), fostul premier Petre Roman (77 de ani), fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu (83 de ani), fostul director al SRI, Virgil Măgureanu (82 de ani) și Miron Cozma (69 de ani), dar Curtea Supremă a decis în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar și refacerea de la zero a anchetei.

În perioada 13-15 iunie 1990, cel puțin patru persoane au fost ucise de mineri și peste 1.000 au fost rănite, potrivit datelor oficiale.

Urmărește-ne pe Google News