Cercetatorii au reusit sa vizualizeze efectul mirosurilor asupra creierului soarecilor, pentru a intelege cum este analizata informatia in scopul luarii unor decizii, printre care si alegerea unui partener.
Aceste lucrari au fost prezentate joi, in cadrul unei conferinte stintifice de la Denver, Colorado, si constituie o premiera in vizualizarea informatiilor transmise creierului prin nas. ,,Aveam nevoie de un mijloc pentru a vedea ce parti ale bulbului olfactiv sunt activate de diferite mirosuri,,, a explicat Lawrence Katz, neurobiologul care a condus studiul efectuat pe soareci. ,,Am reusit sa ne atingem obiectivul folosind o tehnologie care ne permite sa fotografiem bulbul in momentul in care este stimulat de un miros specific,,.
Cercetatorul si echipa sa au obtinut astfel un fel de echivalent al amprentei digitale lasate de fiecare miros asupra creierului. Oamenii, ca si soarecii, se folosesc de aceasta imagine pentru a decide cum reactioneaza la stimuli. Feromonii sunt substante produse de mamifere si care contin informatii asupra statutului social si al ciclului de reproducere, iar Katz si echipa lui au studiat efectul lor asupra creierului.
La soareci, feromonii sunt perceputi de un sistem olfactiv auxiliar, total independent de sistemul principal si care permite recunoasterea altor mirosuri din natura. Cercetarile arata ca neuronii acestui sistem olfactiv sunt reglati cu mare precizie pentru a interpreta datele feromonilor si a capata astfel informatii despre varsta, sexul si rangul social al altor soareci, ceea ce ajuta la alegerea partenerului. ,,Vizualizarea feromonilor furnizeaza informatii vitale asupra receptivitatii sexuale a femelelor si a ierarhiei masculilor,,, a explicat profesorul Katz.
Pentru acest studiu, cercetatorii au implantat trei microelectrozi in anumite regiuni ale creierului soarecilor, ceea ce le-a permis sa inregistreze raspunsul fiecarui neuron studiat la diversi feromoni. Ulterior, ei au introdus succesiv mai multi soareci in cusca, pentru a vedea reactia celui dotat cu electrozi. Neuronii soarecelui au reactionat diferit la feromonii degajati de fiecare soarece prezentat, in functie de specie si sex. Cercetatorii au mai remarcat si ca cei mai numerosi feromoni pareau sa fie degajati din zona capului animalului.