Are 14 ani, dar nici măcar o zi din acest răstimp nu s-a putut bucura de copilărie. De când a deschis ochii în această lume a luptat și continuă să lupte măcar pentru a se scutura cât de puțin de haina suferinței. Pentru că vindecarea este doar un vis…Miruna-Andreea Cimpoieru, din Mârșa, Giurgiu, care suferă, printre alte boli cumplite, de tetrapareză spastică, de retard neuropsihomotor, de insuficiență renală, de probeleme cu inima, are nvoie de 10.000 de lei lunar. Sunt banii necesari tratamentelor și recuperărilor care să îi facă viața puțin mai ușoară.
Din sala de nașteri, direct la „Reanimare” fără șanse de supraviețuire
Coșmarul acestui copil a început din prima secundă de viață, de cum a venit pe lume, la Spitalul Universitar de Urgență din București. Din sala de nașteri, unde a fost resuscitat timp de o jumătate de oră, bebelușul a ajuns direct la „Reanimare”, în comă, cu șanse zero de supraviețuire. O anticameră a morții în care fetița a zăbovit două săptămâni lungi cât o viață de om. Răstimp pe care mama ei, Iuliana, l-a petrecut la căpătâiul copilului ei care dădea o cumplită luptă pentru supraviețuire. O primă ipoteză lansată de specialiștii neonatologi a fost aceea că este vorba de aspirație de meconiu (n.r. meconiul eliminat în preajma nașterii în lichidul amniotic și aspirat de făt).
„Mirunica, tu ești fetița mea pe care am așteptat-o atâta vreme. Nu te las să mori!”
„A fost o sarcină urmărită ca la carte, cum se spune. Am urmat toate indicațiile specialiștilor care m-au consultat pe perioada cât am fost gravidă. Nimic nu anunța o asemenea nenorocire. Nu știam ce se întâmplă, nimeni nu-mi dădea nici o explicație. Îmi spuneau doar să mă pregătesc de ce e mai rău. Să-i cumpăr coșciug, că nu mai are șanse…Dar eu am refuzat să accept că-mi voi pierde fetița și nu am semnat deconectarea ei de la aparate, așa cum îmi cereau medicii. O mângâiam și îi spuneam: «Mirunica, tu ești fetița mea pe care am așteptat-o atâta vreme. Nu te las să mori!» Ea mă simțea…După două săptămâni a deschis ochii!”, își reamintește Iuliana Cimpoieru (37 de ani) care a fost prima mare cumpănă din viața Mirunei.
Miruna, diagnosticată cu tetrapareză spastică la nouă luni
La capătul a șase săptămâni de spitalizare, Miruna a ajuns acasă. Părinții ei credeau că micuța lor a trecut peste ce a fost mai rău cu atât mai mut cu cât medicii nu le-au mai dat motive de îngrijorare. Din păcate însă, acela avea să fie doar primul episod al unei povești dure de viață în care Miruna urma să fie prinsă odată cu trecerea timpului. Mama ei a observat că bebelușul nu are forța să se întoarcă de pe o parte pe alta, nu gângurește, că dormea doar pe spate într-o poziție nefirească, arcuindu-și mult burtica și că piciorușele sunt extrem de încordate.
Cu spaima trecutului mereu proaspătă în memorie, părinții și-au dus fetița la Centrul de Recuperare pentru Copii „dr. Nicolae Robănescu” ca să afle care sunt cauzele pentru care Miruna nu avea abilitățile unui bebeluș de vârsta ei. Testele efectuate acolo au făcut ca cerul să se prăvălească pe peste bieții oameni. Miruna, care abia trecuse de pragul a opt luni de viață, suferea de tetrapareză spastică!
Miruna nu se poate hrăni și spune doar cuvinte simple
„Din acel moment totul s-a schimbat. După acea nenorocire, cu tetrapareza, au început să cadă toate pe capul fetiței noastre. Toate bolile s-au lipit de biata de ea…Ani de-a rândul am făcut în țară și în străinătate tratamente și recuperări, ședințe kineto, ergo tomatis (n.r. terapie neuroauditivă, stimulare prin sunet), masaje și gimnastică medicală…A fost chiar și operată…Am făcut tot ce s-a putut omenește, fără prea mari rezultate…Măcar am mai ținut boala pe loc”, ne-a spus mama Mirunei.
Din lipsa banilor, Miruna – aflată în programul de susținere al Fundației Ringier România – este în situația de a nu mai putea face acele tratamente și terapii care îi mai alină suferința. Părinții au făcut toate eforturile posibile, dar fără ajutor de la fundații și de la oameni cu suflet nu mai pot duce lupta mai departe. Au dus-o la specialiști din Chișinău (unde a fost operată de miofibrotomie), la o clinică din Barcelona, Spania, în Ucraina, dar și la mai multe centre de recuperare din țară (n.r. Timișoara, Hunedoara, Alba Iulia, București). deplasări care au golit serios buzunarele părinților disperați să-și salveze fetița.
Fata, care este dependentă de ajutor permanent – nu se poate hrăni, nu își poate folosi nici mâinile, nici picioarele, nu poate să stea nici măcar în fund și poate spune doar cuvinte simple -, are nevoie de 10.000 de lei lunar pentru tratamente și terapii de recuperare și întreținere.
„Vă rugăm să îi fiți alături Mirunei și ajutați-o să trăiască!”
„Veniturile noastre se ridică undeva la 4.000 de lei, bani din care trăim cinci persoane. Noi și cei trei copilași ai noștri. Am făcut toate eforturile posibile pentru ca Miruna să primească tratamentele care îi alină suferința. Avem nevoie ca de aer de 10.000 de lei lunar pentru a putea relua aceste terapii care sunt foarte costisitoare. Vă rugăm să ne fiți alături, să îi fiți alături Mirunei și să o ajutați să trăiască!
Abia după ce reluăm tratamentele și vom vedea care va fi starea ei ne vom putea gândi și la cele două operații extrem de importante care, cândva, vor trebui făcute. Cea de transplant de rinichi, pentru că Miruna face dializă de trei ori pe zi, și cea de îndreptare a coloanei care s-a strâmbat atât de tare, încât îi intră sub coaste”, este apelul disperat pe care mama Mirunei îl face prin intermediul Fundației Ringier România.
Cei care doresc să o ajute pe Miruna o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «MIRUNA».
Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
Citește mai multe despre copiii pe care Fundația Ringier îi sprijină de 11 ani la rubrica AJUTĂ COPIII
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nicoleta1 • 01.08.2023, 20:29
Saracuta ce viata trista .SANATATE SI S-O AJUTAM FIECARE CU CIT PUTEM