Gregorian Bivolaru, liderul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut, a fost arestat marți, 28 noiembrie, în Franța, alături de 40 de membri ai sectei internaționale de yoga tantrică. El este acuzat, printre altele, de trafic de persoane, viol și constituire a unui grup infracțional organizat care răpea oameni.
Trecut de 70 de ani, fondator al Mișcării pentru Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Bivolaru făcea de câțiva ani obiectul unei anchete majore efectuate de aproximativ 175 de polițiști din cadrul Oficiului Central pentru Reprimarea Violenței împotriva Persoanelor (OCRVP), potrivit Le Figaro, citat de Libertatea.
MISA, care a devenit cunoscută sub numele de ATMAN după extinderea sa dincolo de România, a predat yoga tantrică cu scopul de a „condiționa victimele să accepte relații sexuale prin tehnici de manipulare mentală care urmăreau să elimine orice noțiune de consimțământ”, menționează Le Monde, într-un amplu portret al „gurului”, care a fost deja la închisoare în România pentru act sexual cu un minor.
În spatele promisiunii de a controla energiile erotice, școala de yoga ATMAN, prezentă în aproximativ 30 de țări, este suspectată că a împins sute de tinere în orgii sau relații neconsensuale cu „liderul lor spiritual”, Gregorian Bivolaru, relatează și Liberation.
MISA a fost exclusă din Federația Internațională de Yoga și din Alianța Europeană de Yoga în 2008, deoarece practicile sale comerciale au fost considerate a fi „ilicite”.
„După aproape 20 de ani, istoria se repetă. Un nou atac concertat împotriva profesorului de yoga și, indirect, împotriva școlii”
Într-un punct de vedere solicitat de Libertatea Școlii de Yoga MISA, organizația neagă orice acuzație. În plus, susține că Gregorian Bivolaru și yoghinii MISA sunt discriminați și persecutați constant de aproape două decenii.
„Cum în România acuzația aberantă de trafic de persoane a fost demontată, iar încercarea de a asimila munca voluntară desfășurată în așezăminte spirituale cu munca forțată sau traficul de persoane a fost sortită eșecului, se pare că scenariul se repetă și aceleași mecanisme sunt puse în mișcare și în Franța. Nu cunoaștem în acest moment detaliile dosarului din Franța, dar merită să subliniem că, în România, dintre zecile de practicanți yoga aflați în locuințele percheziționate în martie 2004, nici unul singur (!) nu s-a plâns autorităților «eliberatoare» că ar fi fost traficat, exploatat, abuzat, ci dimpotrivă, toți au făcut plângeri împotriva procurorilor și jandarmilor care au efectuat perchezițiile”, transmite MISA.
Gregorian Bivolaru ar fi „ținta” SRI, susține MISA
„Considerăm necesar să reamintim că Gregorian Bivolaru a fost încă din anii 1990 ținta unor campanii mediatice de discreditare și calomnie susținute și alimentate de autorități și SRI (inclusiv prin oferirea de documente la care teoretic doar parchetul avea acces), campanii prin care opinia publică a fost constant intoxicată, manipulată, instigată la ură și chiar la linșaj public”, susține școala de yoga.
Organizația își apără cu îndârjire fondatorul și susține, în plus, că „Bivolaru a fost mereu un model de verticalitate și nu s-a abătut niciodată de la principiile sale spirituale”.
„Îndârjirea cu care se urmărește demonizarea lui Gregorian Bivolaru și discreditarea MISA ar trebui, credem noi, să dea de gândit celor preocupați de adevăr. La fel și faptul că această școală de yoga ezoterică integrală continuă să fie cea mai mare din Europa, în ciuda atacurilor îndreptate constant împotriva ei și a discriminării și persecuțiilor cu care practicanții yoga de la MISA încă se confruntă”, transmite biroul de presă al MISA.
Aceștia precizează că „MISA organizează cursuri de yoga doar în România, școala de yoga din Franța fiind o entitate independentă, cu conducere și organizare proprie, chiar dacă ambele fac parte din Federația Internațională de Yoga și Meditație Atman, alături de alte școli de yoga din lume”.
Investigație în Cehia
O investigație jurnalistică recentă din Cehia arată cum zeci de cursante MISA, de la Școala Spirituală Resonance, din mai multe țări europene inclusiv din România, erau manipulate sau constrânse să facă videochat.
„Nu primesc bani (n.r. – cursantele Școlii Resonance, filiala MISA din Cehia), e un sistem de îndatorare”, a spus, sub anonimat, o fostă cursantă care a practicat, la rândul ei, videochat, se arată în reportajul video.
Cursantele erau obligate să facă videochat, pentru a-și plăti „amenzile” date de liderii filalei MISA pentru încălcarea regulilor impuse.
Într-un răspuns transmis Libertatea, MISA neagă orice legătură și cu școala de yoga din Cehia și acuză jurnaliștii de manipulare, sexism și instigare la ură.
În legătură că arestarea recentă a lui Gregorian Bivolaru, reprezentanții MISA din România își încheie comunicatul: „lăsând justiția franceză să-și urmeze cursul, suntem convinși că în final adevărul va ieși triumfător și de data aceasta”.