Oamenii care au vrut să îşi arate solidaritatea cu minerii blocaţi în subteran s-au deplasat la sediul administrativ al Minei Lupeni, iar după ce au stat aproximativ o oră în faţa clădirii, au pornit cu maşinile prin oraş şi au claxonat pe străzi.

Cei 120 de mineri de la Lupeni blocaţi în subteran nu au fost convinşi să oprească protestul în urma discuţiilor de miercuri cu prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, şi în urma discuţiilor de joi cu liderii de sindicat.

Minerii au şi o listă de revendicări, printre care demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara şi plata salariilor în zilele de 15 şi 30 ale lunii, acordarea tichetelor de masă şi plata restanţelor la decontul de transport.

De asemenea, minerii cer prezenţa în Valea Jiului, în subteranul Minei Lupeni, a ministrului energiei, Virgil Popescu.

Potrivit Mondo TV, minerii au ieșit în această seară din subteran și au preluat alimentele oferite de salvatorii minieri.

„Nu plecăm din mină până nu ni se aprobă revendicările. Prefectul a intrat cu tabachera în mină, doar să facă un selfie și să rămână în istorie”, au spus minerii.

”Când am ieșit din mină și am văzut ce e în oraș, mi-a venit să plâng”, a spus un miner.

Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în Valea Jiului, au fost transmise imediat guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune decizii pentru rezolvarea situației.

Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara:

Potrivit Replica de Hunedoara, minerii nu și-au luat la timp salariile, în 15 februarie, și au decis să protesteze, întrerupând lucrul. S-a ajuns la acest blocaj, după ce Complexul Energetic Hunedoara nu mai beneficiază de la 1 ianuarie de sumele de bani provenind din serviciile de sistem și nici de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

„Am pierdut serviciile de sistem. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, circa 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea Minei Lonea era două milioane de lei. Am pierdut dintr-odată 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei”, a declarat Cristian Roşu, administratorul special al CEH.

Foto: captură Mondo TV

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News