Cuprins:
Femeile din SUA se tem pentru viitorul lor
Alegerile din 2024 au fost văzute de mulți ca un referendum asupra drepturilor femeilor. Trump a fost acuzat de abuz sexual și defăimare, iar vicepreședintele său, fostul senator din Ohio, J.D. Vance, a numit anterior unele femei „doamne nebune fără copii cu pisici”.
Campania lui Harris a susținut dreptul femeilor la avort, un drept pus în pericol în multe state după căderea deciziei Roe vs Wade a Curții Supreme, pentru care Trump și-a revendicat meritul.
Acum, unele femei jură să respecte codul mișcării „4B”, o abordare feministă sud-coreeană care respinge bărbații. Mișcarea „4B” este un jurământ de a renunța la bărbați. Se numește astfel deoarece în coreeană, cele patru principii încep cu „bi”, care înseamnă „nu”, conform unui studiu publicat de doi cercetători sud-coreeni de la Institutul de Științe Umaniste al Universității Yonsei.
Mișcarea solicită în mod specific refuzul întâlnirilor cu bărbați (biyeonae), al relațiilor sexuale cu bărbați (bisekseu), al căsătoriei heterosexuale (bihon) și al nașterii (bichulsan) ca răspuns la ceea ce femeile sud-coreene văd ca o cultură patriarhală și misogină. Mișcarea este cunoscută și sub numele de „Cele 4 Nu-uri”.
Începuturile mișcării „4B”
Mișcarea a început în 2017 și a câștigat mai multă atenție în 2019, în timpul unei mișcări similare cu #MeToo în Coreea de Sud.
O mare parte a mișcării s-a construit online, unde participantele se numesc „femei anonime” și împărtășesc puține detalii personale. Nu are o structură oficială de conducere.
Femeile din țară au luptat împotriva a ceea ce Human Rights Watch numește „violență de gen șocant de răspândită” și au cerut pedepse mai aspre pentru așa-numita „pornografie cu camere spion”.
De asemenea, au criticat diferența extremă de salarii între sexe din țară, unde femeile câștigau cu 31,2% mai puțin decât bărbații în 2022, conform KoreaTimes, și au denunțat discriminarea la angajare și hărțuirea la locul de muncă.
Impactul mișcării 4B în Coreea de Sud
Mișcarea 4B a fost controversată în Coreea de Sud. Președintele țării, Yoon Suk-yeol, a declarat în 2021 că mișcările feministe „blochează relațiile sănătoase” între bărbați și femei în națiune.
Țara s-a confruntat cu o scădere a ratei natalității de câțiva ani, pe care unii o atribuie mișcării 4B, conform The New York Times.
Mișcarea 4B în Statele Unite
După victoria lui Trump în alegeri, femeile au exprimat pe rețelele sociale interesul de a urma „Cele 4 Nu-uri” ale mișcării. Trump a câștigat sprijin puternic din partea tinerilor bărbați sub 30 de ani, conform sondajelor de ieșire de la CBS News.
De la alegeri, mai multe figuri de extremă dreapta au făcut declarații alarmante despre drepturile femeilor pe rețelele sociale. Naționalistul alb Nick Fuentes, care a cinat cu Trump la Mar-a-Lago în 2022, a scris: „Trupul tău, alegerea mea. Pentru totdeauna”, într-o postare pe X criticată pe scară largă. Postări similare s-au răspândit pe rețelele sociale.
În răspuns, femeile au cerut o versiune americană a mișcării 4B. Utilizarea frazei pe rețelele sociale și în căutări a explodat. Unele au făcut referire și la „Lysistrata”, o comedie greacă în care femeile participă la o grevă sexuală pentru a convinge bărbații din viața lor să încheie un război.
„Nu putem lăsa acești bărbați să râdă la urmă… trebuie să ripostăm”, a scris un utilizator X într-o postare care a adunat aproape 450.000 de aprecieri.