Cuprins:
Va forma Donald Trump o alianță cu Kim Jong-un?
Iar cea mai slabă verigă care ar putea dărâma zidul în curs de consolidare este Coreea de Nord. Dmitri Alperovitch subliniază că aceste țări împreună reprezintă cea mai mare amenințare pentru politica externă a Americii, iar administrația Trump ar trebui să acționeze rapid pentru a exploata potențialele verigi slabe din această coaliție, înainte de a se întări într-un bloc unificat.
„Coreea de Nord este veriga slabă. Liderul său, Kim Jong-un, este un despot cinic și profund tranzacțional, ale cărui nesiguranțe, ambiții și loialitate îndoielnică față de China și de Rusia ar putea oferi Americii cea mai bună deschidere. Istoria lui Trump cu Kim, în timpul primului său mandat, îl plasează într-o poziție mai bună decât orice președinte anterior pentru a ajunge la un acord cu Coreea de Nord de care să beneficieze SUA”, a scris Alperovitch în New York Times.
„Trump ar trebui să folosească acest lucru pentru a urmări un acord de pace de durată și relații diplomatice formale cu Coreea de Nord, care ar aduce beneficii semnificative Statelor Unite. Ar aduce în sfârșit pace în Peninsula Coreeană, unul dintre cele mai militarizate locuri din lume. Acest lucru ar permite Statelor Unite să își reducă în cele din urmă angajamentele militare semnificative în peninsulă și să se concentreze pe cea mai mare preocupare geopolitică a sa: China”, adaugă Alperovitch.
Alianța cu Rusia n-a fost mereu în favoarea lui Kim
Analistul susține că există motive întemeiate să creadă că Kim Jong-un ar alege o astfel de soluție. În ciuda alianței tradiționale a Coreei de Nord cu China și a aprofundării relațiilor cu președintele rus Vladimir Putin, Kim știe că aceste state au acționat anterior în mod nefavorabil față de el. În trecut, ei se amestecaseră în treburile interne ale țării sale, sacrificându-și nevoile și interesele atunci când acestea le serveau propriilor scopuri.
Articolul din NYT subliniază că relațiile lui Kim Jong-un cu Vladimir Putin se îmbunătățesc în prezent, Coreea de Nord furnizând atât arme, cât și trupe pentru războiul Rusiei din Ucraina. Cu toate acestea, este vorba de fapt despre un acord de afaceri. „Kim, căutând să stimuleze economia falimentară a țării sale și să-și întărească armata, în esență își vinde serviciile lui Putin în schimbul plăților generoase de cereale, petrol și tehnologie militară rusească”, susține Aperovitch.
„Dar ceea ce Kim are de câștigat de la Rusia, ea însăși constrânsă de sancțiunile economice impuse în urma războiului din Ucraina, este slab în comparație cu potențialele beneficii pe termen lung ale relațiilor diplomatice și comerciale cu Statele Unite. Economia SUA este de aproximativ 14 ori mai mare decât cea a Rusiei, iar ridicarea sancțiunilor americane împotriva Coreei de Nord i-ar ușura semnificativ problemele”, argumentează expertul.
Nici alianța cu China nu e stabilă
Autorul articolului mai arată că alianța Coreea de Nord – China este foarte forțată și, prin urmare, nu este stabilă. Kim s-a întâlnit cu Putin de două ori din septembrie 2023, dar nu s-a întâlnit cu Xi Jinping din 2019, când Xi a făcut o scurtă călătorie la aliatul său vecin pentru singura dată de la preluarea puterii, în urmă cu 12 ani. China este posibil să fie supărată de cooperarea militară a Coreei de Nord cu Rusia.
„Trump a avut instinctele potrivite în discuțiile sale cu Kim, în timpul primului său mandat. S-au prăbușit după ce Trump a insistat asupra denuclearizării totale a Nordului. Dar o schimbare a strategiei SUA poate da rezultate mai bune de data aceasta. Kim și-a exprimat anterior dorința de a pune capăt definitiv programului său nuclear, iar America ar trebui să continue să caute astfel de asigurări. Dar trebuie să acceptăm că cererea de denuclearizare imediată și tangibilă va pune capăt negocierilor cu un regim care a testat pentru prima dată o bombă în urmă cu 18 ani și pentru care armele nucleare sunt garanția supremă a supraviețuirii”, este convins Dmitri Alperovici.
Ce îi poate oferi Donald Trump lui Kim Jong-un
Expertul NYT adaugă că administrația Trump s-ar putea concentra în schimb asupra altor obiective mai realiste, cum ar fi: Coreea de Nord să se angajeze la un moratoriu pentru teste nucleare suplimentare, abținerea de la lansări provocatoare de rachete și prevenirea transferului de energie nucleară, chimică, biologică și alte tehnologii și rachete către terți. În schimb, America ar putea oferi relații diplomatice, ridicarea unor sancțiuni economice și un tratat de pace care să pună capăt oficial războiului din Coreea. Un armistițiu a oprit luptele în 1953, dar Statele Unite și Coreea de Sud rămân, din punct de vedere tehnic, în război cu Nordul.
„Nimeni nu știe cât de bine vor funcționa toate acestea pentru Coreea de Nord, având în vedere tradiția antiamericanistă dură a regimului, care este crucială pentru ca familia Kim să își mențină stăpânirea de fier asupra puterii. Kim a respins în mod repetat propunerile administrației Biden. Chiar dacă cooperează cu Trump, liderul Nordului va fi probabil un partener problematic, care va căuta în primul rând propriul său avantaj pentru a-și maximiza pârghia. Dar asta nu este neapărat un lucru rău. Cel puțin își slăbește dependența față de China și Rusia și face o gaură în coaliția autoritară”, spune Dmitri Alperovici.
Și adaugă: „Momentele dificile necesită mișcări îndrăznețe. Și dacă Trump își poate valorifica din nou legătura personală cu Kim, aceasta ar putea duce la atenuarea insecurității Coreei de Nord, creând o mai mare stabilitate regională și slăbind coaliția emergentă a adversarilor Americii”.
George3107 • 03.01.2025, 02:41
Daca si cu parca se plimbau intr-o barca. In Romania merge totul struna si e cazul da ne intereseze ce mai e si prin lume.