Japonia se află în mijlocul unui nou val COVID, în condițiile apariției noilor variante ale virusului, situația fiind atât de gravă, încât autoritățile au extins starea de urgență valabilă în mai multe orașe până la sfârșitul lunii mai.

Campania de vaccinare ar fi putut să tempereze parțial această nouă creștere, dar ritmul este foarte lent, autoritățile reușind să vaccineze mai puțin de 1% din populație, până în prezent.

În ciuda acestei situații, oficialii au insistat în mai multe rânduri că Jocurile Olimpice, care au fost amânate deja de anul trecut și care trebuie să înceapă peste 74 de zile, vor avea loc.

„Depunem toate eforturile pentru a stopa infectările”, a declarat premierul Yoshihide Suga săptămâna trecută, asigurând că în ciuda îngrijorărilor, Tokyo va organiza o Olimpiadă „sigură”, în lunile iulie și august.

Populația Japoniei nu pare să aibă aceeași opinie.

Mai bine de 70% dintre japonezi cred că Jocurile Olimpice ar trebui ori amânate din nou, din cauza pandemiei, ori anulate complet, a arătat luna trecută un sondaj realizat de Kyodo News.

Asta nu e tot. O petiție online pentru anularea Olimpiadei, care a fost lansată abia miercuri, a strâns deja 310.000 de semnături.

„Ținând cont de creșterea COVID, îndemnăm Comitetul Olimpic Internațional, guvernul japonez, guvernul metropolitan din Tokyo și Comitetul Organizator să ia decizia corectă și să anuleze evenimentul cât mai curând posibil”, a declarat avocatul Utsunomiya Kenji, inițiatorul petiției, într-un comunicat de presă.

„Nu înțeleg argumentul pentru organizarea Olimpiadei, în condițiile în care sistemul nostru medical este deja într-o stare de colaps”, a observat și o asistentă medicală care a semnat petiția.

„Comitetul Olimpic Internațional este extrem de iresponsabil”, a scris un alt semnatar. „Oricât mi-ar părea rău pentru atleți, există alți oameni pentru care îmi pare și mai rău”, a spus acesta.

Planuri date peste cap

Nimic nu decurge conform planului.

Președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, urma să viziteze Japonia la mijlocul lui mai și să se întâlnească cu premierul Suga. Această vizită a fost însă amânată, din cauza crizei sanitare.

Zilele trecute, cea mai vârstnică persoană din lume, o japoneză de 118 ani, a renunţat să mai participe la ştafeta torţei olimpice, din cauza creşterii numărului de infectări cu COVID-19 în ţară.

Kane Tanaka, născută pe 2 ianuarie 1903, cu rezidenţa în prezent la Fukuoka, urma să ducă torţa în scaunul său rulant la trecerea ştafetei olimpice prin oraş în data de 11 mai. Familia acesteia a decis însă ca ea să nu participe la evenimentul olimpic din cauză că propagarea noului coronavirus a crescut în ultima perioadă.

Problema este că mulți japonezi și-au pierdut răbdarea și nu mai au speranțe că actualele restricții vor avea un efect major asupra evoluției numărului de cazuri.

Starea de urgență care este în vigoare din 25 aprilie în Tokyo, Osaka, Kyoto și Hyogo a fost prelungită până la sfârșitul lui mai, ba chiar a fost extinsă pentru a acoperi mai multe prefecturi.

Barurile din aceste zone nu pot servi băuturi alcoolice, iar cluburile de karaoke sunt închise. Unii japonezi frustrați s-au apucat să bea pe stradă, scrie Associated Press.

Iar campania de imunizare a pornit cu stângul. Potrivit unei statistici Bloomberg, autoritățile au reușit să vaccineze cu o doză puțin peste 2% din populație, iar cu ambele doze, doar 0,9%.

Guvernul are în plan să imunizeze 36 de milioane de vârstnici până în iulie, dar în acest scop ar trebui să dubleze actuala capacitate de vaccinare.

Dar nu există încă un calendar care să indice data la care populația generală va primi vaccinul, iar unii experți cred că acest lucru s-ar putea întâmpla la iarnă sau chiar mai târziu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News