„De astăzi începem procedurile pentru o iniţiativă cetăţenească menită să ducă în Parlament un proiect de lege pentru reforma legislaţiei electorale, iar mesajul nostru este că nu ne vom opri, indiferent cât timp va lua, până când legislaţia electorală nu va fi modificată aşa cum dorim şi cum doreşte societatea civilă de ani de zile. Principalele modificări propuse în legislaţia electorală sunt: revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor; reducerea semnificativă a numărului de semnături necesare pentru a candida în alegeri, de la 1% din numărul total de alegători la 0,1%, dar nu mai puţin de 20 de semnături şi nu mai mult de 500 de semnături; eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare; introducerea votului preferenţial pe liste deschise, care va da posiblitatea cetăţenilor să voteze un candidat de pe listă şi nu lista, aşa cum vine de la partid”, a precizat Poliţeanu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Liderul Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, a afirmat că România are nevoie de o reformare

„Din păcate, la acest moment, lipseşte Partidul Naţional Liberal. Aşteptăm în continuare PNL să ni se alăture, pentru că este nevoie de toată lumea. Suntem dezamăgiţi însă pentru că am transmis pe diverse canale, direct sau prin intermediari. Până acum nu am primit niciun răspuns. Încă o dată, îi aşteptăm cu drag”, a mai spus Poliţeanu. George Jiglău, reprezentant al Centrului pentru Studiul Democraţiei, a explicat cum ar urma să fie pusă în aplicare ideea listei deschise. „În România, propunerea pe care o înaintăm prin această iniţiativă cetăţenească este ca în faţa alegătorului, pe buletinul de vot, să existe o listă de partid, foarte asemănătoare cu cea care este astăzi – care este o listă închisă, ordonată – cu diferenţa ca în dreptul fiecărui candidat să existe un patrulater în care să poată fi aplicată ştampila ‘votat’”, a precizat el.

Liderul Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, a afirmat că România are nevoie de o reformare şi o înnoire a clasei politice, iar propunerile de modificări legislative ar crea condiţiile necesare ca oamenii „care până acum au stat deoparte, care nu şi-au găsit locul în politică să aibă nu doar curajul să facă un pas în faţă”, ci şi cadrul legal necesar, potrivit Agerpres.

Citește și

VIDEO/George Bețianu, boxer, taximetrist, afacerist. E milionar și vrea să-i ajute pe românii de-acasă. ”Încerc să fac poduri”

 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News