UPDATE, ora 19.50: Capsula Orion a NASA a străbătut atmosfera Pământului și a amerizat duminică, 11 decembrie, în Oceanul Pacific, a confirmat agenția spațială americană, potrivit CNN, încheind o călătorie de 25 de zile în jurul Lunii și înapoi, ca parte a primei misiuni Artemis a NASA.
Capsula a amerizat la 19.40 în largul coastei peninsulei Baja California din Mexic, după ce parașutele s-au deschis perfect pentru a-i încetini căderea.
***
Știrea inițială: Nava spațială, care a efectuat o călătorie de mai bine de trei săptămâni în jurul Lunii, are ca obiectiv să aterizeze în Oceanul Pacific, în largul Californiei. Amerizarea este programată la ora 17.39 GMT (9.39 ora locală sau 19.39 ora României).
Capsula va intra în atmosfera Pământului cu o viteză de 40.000 km/h şi va trebui să reziste la o căldură infernală de 2.800 de grade Celsius, adică jumătate din temperatura suprafeţei Soarelui.
Deșurubată pentru acest zbor de testare, capsula ar trebui să transporte astronauți la următoarea sa ieșire în spațiu, dacă totul va funcționa conform planului în următoarele ore.
Exercițiul face parte din programul Artemis al NASA, care are ca obiectiv să ducă oameni pe suprafața lunară în cursul acestui deceniu. Duminică, 11 decembrie, se împlinesc exact 50 de ani de când această performanță a fost realizată ultima dată de echipajul de pe Apollo 17.
Astfel, succesul acestei misiuni, care a durat puţin peste 25 de zile în total, este crucial pentru NASA, după ce agenția spațială americană a investit zeci de miliarde de dolari în programul de întoarcere pe Lună.
Orion a călătorit 2,2 milioane de kilometri în spațiu
Primul zbor de testare al acestui vehicul nou-nouţ – fără astronaut la bord de data aceasta – a fost până acum un real succes.
O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost prepoziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. De asemenea, vor fi desfăşurate elicoptere şi bărci gonflabile.
Nava spaţială va fi mai întâi încetinită de atmosfera Pământului, apoi de o serie de nu mai puţin de unsprezece paraşute, până când va ajunge la o viteză de aproximativ 30 km/h pentru a putea lovi apa.
Odată aterizată, aceasta va fi lăsată în apă timp de două ore, mult mai mult decât dacă ar fi astronauţi la bord, pentru a colecta date.
„Vom vedea cum căldura este absorbită de capsulă şi cum afectează aceasta temperatura din interior”, a detaliat Jim Geffre, responsabil pentru Orion la NASA.
Apoi, scafandrii vor ataşa cabluri de capsulă pentru a o remorca în interiorul navei, al cărei spate va fi parţial scufundat. Apa va fi apoi pompată, permiţând depunerea lentă a capsulei pe un suport prevăzut în acest scop.
Operaţiunile sunt de aşteptat să dureze patru până la şase ore de la momentul amerizării. Nava va lua apoi drumul spre San Diego, pe coasta de vest americană, unde capsula va fi debarcată câteva zile mai târziu.
În total, nava spaţială a călătorit peste 2,2 milioane de kilometri în spaţiu de la decolarea sa, pe data de 16 noiembrie, în timpul primului zbor al noii megarachete a NASA, SLS.
Orion a zburat pe lângă Lună la doar aproximativ 130 de kilometri de suprafaţa sa şi s-a aventurat până la mai mult de 430.000 de kilometri de Terra.
Misiunile Artemis 2 și 3 vor duce oameni pe Lună
Recuperarea capsulei va permite colectarea multor date decisive pentru următoarele misiuni. Mai întâi prin detalierea stării navei după călătoria acesteia, dar şi prin analiza înregistrărilor senzorilor acceleraţiilor şi vibraţiilor la bord sau a performanţei unei veste antiradiaţii.
Unele elemente ale navei trebuie refolosite şi pentru capsula Artemis 2.
Această a doua misiune, programată pentru 2024, va duce un echipaj pe Lună, însă fără să aterizeze acolo. NASA ar trebui să anunţe numele astronauţilor aleşi foarte curând.
Artemis 3, programată în prezent pentru sfârșitul anului 2025 sau pentru 2026, va ateriza pentru prima dată pe polul sudic al Lunii, unde există apă sub formă de gheaţă.
Doar doisprezece bărbaţi au pus piciorul pe suprafaţa Lunii datorită misiunilor Apollo – pentru ultima dată în 1972, acum 50 de ani.
Programul Artemis trebuie să trimită de această dată prima femeie şi prima persoană de culoare acolo.
Scopul NASA este de a stabili o prezenţă umană de durată pe Lună, cu o bază pe suprafaţa acesteia şi o staţie spaţială care o orbitează.
Foto: Profimedia Images
ivryernest • 11.12.2022, 12:02
Cândva, în viitor, se va râde cu milă de rachetele astea trimse să se învârtească în jurul Lunii... Deja, oamenii sunt plictisiți să citească despre aceste "evenimente" astronautice !