Cuprins:
Vladimir Putin nu trebuie lăsat să încalce nestingherit frontierele NATO
Tensiunea plutește în aer la Capu Midia, unde trei soldați francezi aflați într-un post de comandă mobil stau cu ochii pe ecranele din fața lor. Aceștia sunt gata ca tunurile antiaeriene să intervină imediat ce proiectilele rusești trec granița cu România. De altfel, nu este pentru prima dată când Rusia violează spațiul aerian al NATO, notează experții.
Francezii fac parte din trupele NATO. Conform lui Haesebrouck și Hass, mesajul ar trebui să fie unul limpede: Putin nu ar trebui să fie lăsat să încalce nestingherit frontierele NATO. În cazul în care situația ar degenera, soldații sunt gata să respingă un atac rusesc până la sosirea întăririlor.
La Marea Neagră, la doar 100 de kilometri de granița cu Ucraina, amenințarea rusă este foarte tangibilă, atrag atenția Haesebrouck și Hass. De asemenea, pe lângă trupele franceze, și Belgia are desfășurați militari în țara noastră, la Cincu. Cei aproximativ 300 de soldați belgieni se antrenează alături de militari români, portughezi, macedoneni și americani.
Retragerea SUA din NATO pare puțin probabilă
Haesebrouck și Hass au efectuat, în urmă cu o săptămână, o vizită în „Belgoville”, o mică enclavă belgiană din marea tabără a NATO. Soldații se află în prezent la Belgoville de aproape patru luni. „Se apropie momentul pentru venirea altor trupe, dar mai întâi a avut loc un exercițiu, în ultima zi a «Dacian Fall 24»”, povestesc experții.
Totul s-a desfășurat în doar o singură oră: avioane de luptă, drone, infanterie, vehicule blindate și tancuri, conform acestora. Militarii se antrenează pentru cel mai rău scenariu: un atac din partea Rusiei pe teritoriul NATO. De la Bruxelles, acest lucru pare de neconceput, dar nu și la Cincu sau Capu Midia.
„Dacă, până la urmă, inimaginabilul va deveni realitate depinde și de avântul celui de-al 47-lea președinte nou ales al Statelor Unite. Trei ofițeri militari americani au încercat să ne liniștească la Cincu: chiar și cu un al doilea mandat al lui Trump, Statele Unite nu se vor retrage din Europa. Noi suntem mai puțin convinși”, susțin Haesebrouck și Hass.
Conform acestora, o retragere completă a SUA din Alianța Nord-Atlantică pare puțin probabilă, întrucât o astfel de mișcare necesită aprobarea Congresului, iar Statele Unite au de câștigat de pe urma alianței.
„Buna guvernare începe cu asigurarea securității”
„Totuși, Trump ar putea lua decizii care să slăbească NATO, cum ar fi retragerea unor trupe americane din Europa. În plus, declarațiile sale ar putea submina și mai mult credibilitatea NATO”, afirmă Haesebrouck și Hass.
Conform celor doi specialiști, „buna guvernare începe cu asigurarea securității”. Oamenii trebuie să aibă încredere că reprezentanții lor fac demersuri în acest sens.
„Dacă politicienii ocolesc amenințarea rusă cu un arc larg, cum se pot aștepta ca publicul să înțeleagă urgența? O politică responsabilă nu este întotdeauna o politică populară. Depinde de politicieni să explice de ce investițiile în securitate sunt extrem de necesare acum.
În mediul geopolitic volatil și periculos al anului 2024, jocurile politice legate de apărare au devenit iresponsabile. Zilele în care politicienii încercau să facă publicul să creadă că investițiile în avioane de luptă se fac în detrimentul pensiilor, asistenței medicale sau educației au trecut. Dimpotrivă, fără securitate, toate aceste investiții sunt lipsite de sens”, mai spun experții.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro