Aceste misiuni urmează să fie planificate de către autorităţile militare NATO, a precizat Carter.
Secretarul american a făcut acest anunţ în urma unei solicitări în acest sens adresate NATO de către Turcia, Germania şi Grecia, toate state membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei participă la o reuniune la Bruxelles în această săptămână.
Comitetul Militar NATO va analiza recomandările prezentate şi le va supune ulterior Consiliului Nord-Atlantic, organismul de decizie al Alianţei.
„NATO şi toate părţile aflate la masă în această dimineaţă au anunţat voinţa NATO de a susţine şi participa la această operaţiune”, a declarat el, citat de AFP, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO, la Bruxelles.
75.000 de migranți au bătut la ușa Europei
Secretarul american a declarat într-o conferinţă de presă că vizarea „sindicatului criminal care-i explotează pe aceşti sărmani oameni” va avea cel mai puternic impact umanitar.
„Există, în prezent, un sindicat criminal care-i exploatează pe aceşti sărmani oameni”, a spus Carter, citat de AP.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a anunţat miercuri, într-o vizită la Haga, că a convenit împreună cu premierul olandez Mark Rutte să coopereze cu NATO şi Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor externe Frontex în lupta „împotriva traficanţilor de persoane care exploatează refugiaţi sirieni şi pavează calea morţii acestora pe mare”.
Aproximativ 75.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit de la începutul anului pe mare, în Grecia, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).