Cuprins:
Doar 120 de locuitori în satul despre care scriu ziarele
Satul Göckun, din Turcia, este mereu în atenția ziarelor. Motivul: dintre cei aproape 120 de locuitori, mai bine de jumătate sunt surzi, potrivit publicației Hürriyet. De-a lungul anilor, oamenii din localitate s-au obișnuit cu situația și au învățat să comunice între ei prin limbajul semnelor, spune primarul Eyup Tozn.
„Aici aproape că nu mai sunt oameni sănătoși”, afirmă localnicul Sati Tozun.
„Am patru copii cu dizabilități. Fiul meu are și el trei copii, toți surzi, iar cumnata mea are și ea copii surzi. Acest sat este plin de persoane cu dizabilități”, adaugă el.
Care ar fi motivele pentru această situație unică
Motivul pentru care, de-a lungul timpului, se nasc atât de mulți oameni cu această dizabilitate rămâne neclar. Mulți dau vina pe degenerarea genetică provocată de consangvinizare. Întrucât satul este izolat, puțini se mută aici, iar căsătoriile între veri și verişoare nu sunt neobișnuite.
Totuși, mulți localnici resping această ipoteză și cred că sursa problemelor este apa potabilă contaminată cu arsen și fier.
Rahmi Cizin, un locuitor al satului, spune că oamenii nu au acces la apă curată. Rata dizabilităților este extrem de ridicată.
„Toți au nevoie de îngrijire”, spune el.
Mulți se confruntă cu dificultăți mari în viața de zi cu zi. Deși statul oferă un anumit sprijin, acesta nu este suficient.
„Ar trebui să se acorde mult mai multă atenție acestor oameni”.
Alex Vasilescu Moser și-a spus povestea pentru Libertatea: de la problemele de auz ale copilăriei, cum a învățat să vorbească abia la 5 ani, la clipa de fericire trăită atunci când a auzit pentru prima dată vocile celor din jur, la cum a reușit să răzbată în Elveția.
A fost jucător timp de două decenii la naționala de futsal a Țării Cantoanelor pentru persoanele cu deficiențe de auz.