Sătenii le spun “guruieţi” şi sunt obişnuiţi cu ele de parcă ar fi cel mai normal lucru, însă nici până în ziua de azi nu au reuşit să desluşească în totalitate misterele legate de movile.
Prin sat se spune că dacă se pune o lamă de ras la baza movilelor, aceasta se ascute singură! Ba chiar se crede că apa aşezată în acelaşi loc capătă brusc proprietăţi curative, iar carnea ar putea sta pe movilă oricât, că nu intră în putrefacţie.
Se spune că iniţial movilele ar fi avut formă de piramidă, motiv pentru care sunt cunoscute şi sub această denumire, dar în timp, au fost erodate de ploi şi vânt, aşa că s-ar fi rotunjit. În prezent, acestea au o înălţime de peste 20 de metri şi sunt aşezate pe două linii paralele, la marginea unei terase lungi de aproximativ un kilometru.
Una din cele mai răspândite legende ale locului spune că nişte uriaşi ar fi venit de pe munte, din înălţimile Făgăraşului şi trecând Oltul s-au umplut de noroi, pe care apoi l-au scuturat la marginea satului Şona.
O altă versiune pe care o auzi de la oamenii locului spune că piramidele ar fi fost ridicate de turci, în timp ce se deplasau spre vest. Din păcate, nici arheologii n-au reuşit încă să dezlege misterele celor şapte movile, aflate la marginea Şonei.
Unii specialişti le asemuiesc cu tumulii sub care celţii şi sciţii îşi îngropau sicriele, alături de arme şi podoabe. De altfel, în jurul “guruieţilor” au fost găsite obiecte de ceramică vechi de aproximativ 1.200 de ani.
Știri România Comentează