Prima victima a epidemiei care a izbucnit în decembrie 2019, era un client obișnuit al piaței de pește din Wuhan, locul de unde se bănuiește că provine noul virus.
Bărbatul a diagnosticat anterior cu tumori abdominale și o boală cronică de ficat, au anunțat autoritățile din Wuhan. Tratamentul administrat nu i-a îmbunătățit starea de sănătate după internare, iar bărbatul de murit în seara zilei de 9 ianuarie, indică sursa citată.
În total, 41 de persoane au fost diagnosticate cu noul patogen, un coronavirus asimiliat familiei SRAS (Sindromul Respirator Acut Sever).
Două dintre acestea au fost externate, iar restul se află încă sub tratament, în timp ce alte 739 de persoane care au intrat în contact cu pacienții nu prezintă niciun semn de îmbolnăvire.
Nu au mai fost înregistrate noi cazuri de pe 3 ianuarie, au mai transmis autoritățile din Wuhan.
Marea majoritate a celor afectați de misterioasa boală sunt vânzători sau clienți ai pieței de pește din Wuhan, iar până în prezent niciun membru al personalului medical nu a fost infectat, neexistând, de asemenea, dovezi că virusul s-ar transmite de la om la om.
SRAS a omorât 775 de oameni în China, în 2003
Pe de altă parte, 48 de persoane au fost spitalizate în ultimele zile la Hong Kong după întoarcerea lor din Wuhan. Pacienţii prezentau simptome de gripă, însă nu a putut fi confirmată intrarea lor în contact cu misteriosul virus.
Autorităţile din regiunea semiautonomă afectată grav de SRAS în 2002-2003, a luat măsuri de precauţie precum dezinfectarea trenurilor şi avioanelor şi au introdus controale în rândul pasagerilor.
Epidemia survine cu puțin timp înaintea vacanței de anul nou, din ianuarie, când peste 500 de milioane de chinezi sunt așteptați să călătorească cu trenul sau avionul.
În 2003, autoritățile din China au ascuns timp de mai multe săptămâni izbucnirea unei epidemii de SRAS, până când numărul victimelor a ajuns la câteva sute și a obligat astfel guvernul să facă publică situația. Mai mult de 8.000 de persoane au fost atunci infectate, iar 775 au murit.