Timp de 188 de ani, cobra regală a fost considerată o singură specie, Ophiophagus hannah. Dar acest șarpe veninos răspândit pe scară largă în zonele umede din sud-estul Asiei prezintă diferențe uriașe de colorare a corpului și alte caracteristici fizice în funcție de regiuni, determinând oamenii de știință să se întrebe dacă este vorba într-adevăr despre o singură specie.
În cele din urmă, o examinare genetică a 153 de exemplare din regiuni diferite din Asia a demonstrat că există patru specii, cu diferențe morfologice și genetice semnificative între ele.
Conform studiului, publicat pe 16 octombrie în European Journal of Taxonomy, cobra regală poate fi clasificată în: 1) cobra regală de nord (Ophiophagus hannah), prezentă în nordul Indiei și în sudul Chinei, 2) cobra regală din Sunda (Ophiophagus bungarus), prezentă în Arhipelagul Sonde, 3) cobra regală din Gațul de Vest (Ophiophagus kaalinga), prezentă în Gațul de Vest al Indiei și amenințată cu dispariția și 4) cobra regală din Luzon (Ophiophagus salvatana), aflată pe Insula Luzon, în nordul Filipinelor.
Cercetătorii au constatat diferențe clare regionale în aspectul general al fiecărei specii, mai ales în modelul benzii solzilor. De exemplu, cobra regală din Luzon are benzi foarte puțin vizibile la maturitate, în timp ce cobra din Sunda prezintă numeroase benzi distinctive.
Noua clasificare poate avea implicații majore pentru conservarea și protejarea cobrelor regale, în condițiile în care fiecare specie va necesita cerințe unice de conservare. În plus, o clasificare corectă ar putea îmbunătăți eficiența antiveninului, deoarece fiecare specie ar necesita un tratament specific. În prezent, există un singur tip de antivenin pentru cobra regală.
„Simt că am creat istorie”, a declarat Gowri Shankar Pogiri într-un interviu acordat pentru revista de mediu Mongabay pe tema noii sale descoperiri.