- Doi paznici de la o fabrică de ciment de pe bulevardul Timișoara, din Sectorul 6 au fost omorâți, în noaptea de 15 spre 16 iulie, într-o hală dezafectată.
- Polițiștii i-au găsit morți în dimineața zile de 16 iulie, după ce au fost alertați de rude că cei doi nu s-au mai întors acasă de la serviciu.
- Cauzele morții au fost: căderea şi lovirea de un plan dur, urmate de traumatisme toracice și abdominale, fracturi costale, ruptură de splină.
- Anchetatorii i-au reținut atunci pe Florin şi Marian Bonciu și au cerut arestarea lor, suspectând că tot ei ar fi ucis, în august 2017, un alt paznic de la fabrica de ciment.
- Judecătorii de la Tribunalul București și de la Curtea de Apel nu au fost convinși de probele procurorilor în cazul celor doi frați și i-au lăsat în libertate, din 17 iulie, dar cu măsura controlului judiciar.
- „Cei doi inculpaţi sunt suspectaţi doar pentru că nu sunt probe pentru a fi suspectate alte persoane”, spun judecătorii.
- La o lună și jumătate de la comiterea celor două crime de la fabrica de ciment, procurorii nu au încă un vinovat.
Cazul nu și-a găsit încă rezolvarea, la aproape două luni după ce, într-o clădire dezafectată din curtea unei fabrici de ciment din Sectorul 6 au fost găsite cadavrele a doi paznici. Cu un an înainte, în acelaşi loc, un coleg al celor doi paznici a fost găsit mort, la o lună după ce familia îi semnalase dispariţia.
Trei cadavre, acelaşi loc, niciun vinovat. Deocamdată!
Doi fraţi reţinuţi în acest caz şi eliberaţi de judecători pentru că „nu există probe”
Din momentul în care cei doi paznici au fost găsiţi fără suflere, zeci de poliţişti şi criminalişti au verificat, metru cu metru, locul faptei.
Anchetatorii au ridicat probe şi au audiat zeci de martori.
În cercul suspecţilor au intrat şi doi angajaţi ai fabricii de ciment, fraţii Marian şi Florin Bonciu, din Vaslui. Doi bărbaţi care au lucrat şi în străinătate şi care, în opinia anchetatorilor, erau principalii suspecți ai crimelor odioase.
Cu dosarul în care probele nu păreau a fi concludente, poliţiştii de la Serviciul Omoruri şi procurorii au mers în faţa judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Numai că judecătorii au decis că nu sunt suficiente elemente care să ducă la arestarea fraţilor Bonciu, astfel că au fost lăsaţi în libertate.
În motivarea deciziei, judecătorul de la Tribunalul București care a respins cererea de arestare preventivă a demontat, punct cu punct, tot ceea ce susţineau procurorii:
„Nu există probe directe, obiective, care să sprijine o identificare obiectivă şi mai precisă a făptaşului sau făptaşilor.”
„Întregul raţionament al organelor de urmărire penală e un raţionament de tipul «cei doi inculpaţi sunt suspectaţi doar pentru că nu sunt probe pentru a fi suspectate alte persoane».”
„Descoperirea celor două cadavre şi a mijloacelor de probă administrate după acest moment nu numai că nu a contribuit la micşorarea cercului de persoane bănuite de prima faptă, ci, dimpotrivă, cercul acestor persoane s-a lărgit prin includerea şi a altora.”
„Din lecturarea declaraţiilor tuturor (…) aflaţi în incinta (…) în seara şi noaptea respectivă, observăm că mai sunt şi alte persoane care sunt rude (…) – şi că între (…) respectivi există diverse relaţii de prietenie şi de afinitate, astfel că o analiză obiectivă a declaraţiilor acestora ar trebui să ia în considerare aceste aspecte, astfel încât să nu se plece de la premisa că doar cei doi (…) ar putea să îşi ofere un alibi unul celuilalt şi că toţi ceilalţi martori audiaţi ar fi persoane demne de crezare.”
„După descoperirea cadavrului primei victime, cercetările organelor de urmărire s-au axat pe investigarea a diverse piste, fiind posibil ca omorul primului (…) să fi fost comis din răzbunare, din gelozie sau de către o persoană care să fi fost surprinsă (…) la furat.”
„Dacă materialul probator strâns din septembrie anul trecut şi până la începutul lunii iulie a anului acesta ar fi permis ca o anumită persoană concretă să poată fi suspectată de primul omor, atunci cu siguranţă că organele de urmărire ar fi formulat deja o acuzaţie formală împotriva acesteia, şi ar fi luat ei înşişi o măsură preventivă cu privire la acea persoană.”
Cercetările continuă, poliţiştii caută noi probe
Cum în două luni și jumătate nu a apărut nicio informație nouă care să ducă la o certitudine privind autorul celor două crime de la fabrica de ciment din Sectorul 6, am încercat să aflăm care este situaţia de acum și dacă în rândul suspecților au intrat și alte persoane.
Surse din rândul anchetatorilor spun că se fac noi verificări în acest dosar, după ce probele ADN trimise la Institutul Național de Medicină Legală spre analiză nu i-au ajutat prea mult pe anchetatori.
„Sunt doar frânturi, nu sunt întregi şi nu pot fi comparate”, au precizat surse judiciare.
Firma a montat noi camere video, poliţia vine des în zonă
Reporterii Libertatea au mers, zilele trecute, la locul unde au fost găsite cele trei cadavre. Zeci de camioane aşteptau pe marginea drumului să între în curtea fabricii de ciment. La intrare, un paznici mai în vârstă intră în vorbă cu noi.
„Ce s-a mai întâmplat de când au murit paznicii?”, îl întreb.
Suspicios, omul mă priveşte pe sub ochelari şi zice: „Nu prea mă bag, că nu e treaba mea. Au montat camere acum, e altă regulă. Poliţia vine mereu să verifice sigiliile. Sincer să fiu, eu aş vrea să se clarifice odată”, a spus bărbatul de la Pază.
Fraţii Marian şi Florin Bonciu – care după ce au fost reținuți 24 de ore și apoi au fost eliberați, au revenit la locurile de muncă de la fabrica de ciment -, au spus că nu ei sunt autorii crimelor şi că poliţiştii ar trebui să caute vinovaţii în altă parte.
Pentru moment, dosarul rămâne cu această necunoscută: cine şi de ce a ucis, în doar un an, trei paznici de la o fabrică de ciment.
CITEŞTE ŞI:
Dosar „Tigrul de platan”. „Insecta şi-a dezvoltat abilitatea de a suge sânge uman”, dezvăluie medicii din Franţa
Confesiunile unei fugare. Pictorialul care a încins spiritele în România! Revista VIVA! are imagini cu Elena Udrea gravidă în Costa Rica
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!